Sådan undgår du indbrud i julen

Der er flere indbrud i Nordjylland i december end i årets øvrige måneder. Derfor har mange lige nu travlt med at sikre huset mod indbrudstyve.

Jul er for de fleste lig med hygge og familietid, men for mange er december også lig med indbrud. Dem er der nemlig flere af i december, end i nogen af årets andre måneder. Derfor har flere også travlt med at sikre deres bolig her i december, for der er altså meget man selv kan gøre for at forhindre tyvene i at kigge forbi.

- Tre gode råd er at sørge for, at der ikke er for meget bevoksning omkring boligen, at der er noget præventiv belysning, som starter, når nogle bevæger sig, og så sørge for at der er låse på døre og vinduer, fortæller Kenneth Johansen, Teknisk Salgsdirektør i sikringsvirksomheden Nokas.

Hos Nokas kan de sagtens mærke, at der er større efterspørgsel på boligsikring i november og december, og det er der en god grund til. I december sidste år var der nemlig hele 23 procent flere indbrud i Nordjylland end i nogen af årets øvrige måneder. Det viser tal fra Danmarks Statistik.

5 gode juleråd til at forhindre indbrud

  1. Aftal Nabohjælp – brug nabohjælp.dk eller appen Nabohjælp.
  2. Brug tænd/sluk belysning og ’FakeTV’, så det ser ud, som om der er nogen hjemme.
  3. Sørg for lys med bevægelsessensorer omkring huset.
  4. Hils på dem, du møder i nabolaget. Opmærksomme naboer er tyvens største frygt.
  5. Del din viden om mistænkelig adfærd eller indbrud med naboerne. Nabohjælp.dk tilbyder en gratis advarselsfunktion.
Kilde: TrygFonden

Udover at sikre sin egen bolig kan man med fordel også hjælpe med at sikre naboens. Nabohjælp har nemlig vist sig at være en særdeles effektiv måde at skræmme tyvene væk på, det fortæller Lone Harlev, projektleder for Nabohjælp fra Det Kriminalpræventive råd og TrygFonden.

- Vi hører mange nye brugere fortælle, at det, efter de har tilmeldt sig nabohjælp, er blevet mere legalt at bede om hjælp, kigge indover hækken samt at reagere, hvis man ser en person luske rundt. Og det er ting, der faktisk gør en forskel i kampen mod indbrudstyve. Nysgerrige naboer er noget, der gør livet rigtig surt for tyvene, siger hun.

Det er særligt i Aalborg, at der i december er store problemer med indbrud. Sidste år var der i Aalborg Kommune 61 procent flere indbrud i december end i de øvrige måneder. Så der er altså god grund til at tænke sig om og tage sine forholdsregler, hvis ikke juledagene skal ødelægges.

 

Indbrud i Nordjylland

  • I Morsø blev der sidste år begået to indbrud i december, hvilket er 59 pct. færre end antallet af indbrud i årets øvrige måneder
  • I Thisted blev der sidste år begået fire indbrud i december, hvilket er 57 pct. færre end antallet af indbrud i årets øvrige måneder.
  • I Brønderslev-Dronninglund blev der sidste år begået 16 indbrud i december, hvilket er 15 pct. færre end antallet af indbrud i årets øvrige måneder. 
  • I Frederikshavn blev der sidste år begået 29 indbrud i december, hvilket svarer til ca. ét indbrud om dagen og er 17 pct. mere end antallet af indbrud i årets øvrige måneder.
  • I Vesthimmerland blev der sidste år begået 28 indbrud i december, hvilket svarer til ca. ét indbrud om dagen og er 20 pct. mere end antallet af indbrud i årets øvrige måneder.
  • I Rebild blev der sidste år begået 14 indbrud i december, hvilket er otte pct. færre end antallet af indbrud i årets øvrige måneder.
  • I Mariagerfjord blev der sidste år begået 18 indbrud i december, hvilket svarer til ét indbrud om dagen og er 19 pct. færre end antallet af indbrud i årets øvrige måneder.
  • I Jammerbugt blev der sidste år begået 13 indbrud i december, hvilket er 12 pct. færre end antallet af indbrud i årets øvrige måneder.
  • I Aalborg blev der sidste år begået 145 indbrud i december, hvilket svarer til ca. fem indbrud om dagen og er 61 pct. mere end antallet af indbrud i årets øvrige måneder.
  • I Hjørring blev der sidste år begået 38 indbrud i december, hvilket svarer til ca. ét indbrud om dagen og er 42 pct. mere end antallet af indbrud i årets øvrige måneder.

 

 


Seneste nyt

fra Nordjylland