Sælen til debat på Nordsøen Oceanarium

Hele efterårsferien har der fokus på det nuttede rovdyr sælen på Nordsøen Oceanarium.

Hobetallet af sæler i danske farvande giver ofte anledning til smeltede hjerter hos danskere, som går ture langs vandet og får øje på de nuttede pattedyr. Det er nemlig de færreste, der kan stå for de store uskyldige øjne og den fine pels.

Alligevel er det ikke alle, der er lige begejstrede for dyret.

Kystfiskere oplever nemlig omfattende skader på deres fiskegrej, ligesom sælerne også har en forkærlighed for at spise en temmelig stor del af fiskebestanden i nogle områder.

Om sælen er nuttet eller et irriterende rovdyr har besøgende på Nordsøen Oceanarium kunnet blive klogere på og diskutere hele efterårsferien.

- Tidligere har sælbestanden i Danmark været bragt helt i knæ på grund af jagt og sælpest, men det må siges at se anderledes ud i dag. Sygdomsudbrud har efterhånden været fraværende i en periode, og derfor ser vi netop, at bestanden er steget ganske markant, siger Kristina Ydesen fra Nordsøen Oceanarium.

I dag er der cirka 18.000 spættede sæler i Danmark, og det er en stigning på 800 procent, siden dyret blev fredet i 1976. Gråsælerne tæller omkring 500.

Regulering eller ej?

Når sælbestanden stiger så markant på 40 år, giver det anledning til en diskussion om, hvorvidt de skal reguleres eller ej.

Og nuancerne i den debat er også noget af det, de ansatte på Nordsøen Oceanarium har sat fokus på i efterårsferien.

- Hos Nordsøen Oceanarium er det vores fornemmeste opgave at formidle forskellige spændende temaer for vores gæster. Og det gør vi også i den her sammenhæng. Men vi hverken kan eller ønsker at fortælle folk, hvilke holdninger de skal have - i stedet vil vi gerne udfordre vores besøgende ved at belyse og nuancere emnet med ny viden og aktiviteter, der kan sætte det i et nyt perspektiv, fortæller Kristina Ydesen.


Seneste nyt

fra Nordjylland