Samråd protesterer: Grusgrav i Vadum vil standse udviklingen

En ny råstofplan fra Region Nordjylland har udpeget 22 nye graveområder i Nordjylland. Og det giver ballade flere steder.

22 steder i Nordjylland skal der fremover kunne graves efter grus, sand, ler og meget andet. I hvert fald hvis det står til Region Nordjylland, der i den nye råstofplan har udset sig en række lokationer. Mange steder giver forestillingen om larm, støv og store maskiner dog panderynker.

To marker ved Vadum er et af stridspunkterne. Her skal der efter Region Nordjyllands plan graves efter sand. Det vækker stor bekymring blandt mange borgere og foreninger i byen.

- Noget af det vi er bange for er støj, sandflugt og forurening ind over byen. Det kommer tæt på, siger Lars Jørgen Nielsen, der er formand for Vadum Samråd.

Region Nordjylland vil sikre, at der er sand til at bygge en kommende tredje limfjordsforbindelse. Derfor har man foreslået to graveområder klos op ad Vadum, og politikerne er klar over, at det er kontroversielt.

- Det er ikke det allermest smarte sted, men det er der forekomsterne er i forhold til en potentiel tredje limfjordsforbindelse. Det må sige, at vi også må tage med ind i overvejelserne, siger Henrik Ringbæk Madsen (Soc. Dem.), der erformand for udvalget for Infrastruktur, Klima, Kultur og Miljø i Region Nordjylland.

Aalborg Lufthavn er heller ikke interesseret i en grusgrav på grund af efterfølgende sødannelse der vil tiltrække fugle til fare for flytrafikken. Der er drikkevandsinteresser og borgerne frygter at den ellers voksende by tæt på Aalborg ikke kan udvikle sig.

- Grusgravene vil helt klart bremse byen, så det ikke er muligt at udbygge den her vej (mod vest, red.). Det vil nok også betyde noget for huspriserne, siger Lars Jørgen Nielsen.

Lodsejerne har svært ved at forstå hvorfor området er med i råstofplanen. For størstedelen af dem har meldt ud at de ikke sælge og regionen er ikke parat til at ekspropriere.

Det er ikke det allermest smarte sted, men det er der forekomsterne er i forhold til en potentiel tredje limfjordsforbindelse.

- Vi har ingen interesse i at ødelægge god produktionsjord for at hive nogle få kubikmeter sand op, når der er masser af andre muligheder for at tage det, uden det går ud over produktionen, siger Henrik Kristoffersen, der er fritidslandmand og talsmand for lodsejerne.

Hvert fjerde år laver region Nordjylland en råstofplan. Denne gang er planen mere vidtgående end tidligere. TV2 Nord har tidligere fortalt om protester over planlagte graveområder fra Mors og Siem Skov i Himmerland.

- Der er kommet mange indsigelser, og dem skal vi kigge på nu. Jeg tror der bliver pillet noget fra i Vadum, men hvor meget der bliver pillet fra, det kan jeg først sige noget om, når vi har behandlet indsigelserne, siger Henrik Ringbæk Madsen.

Råstofplanen har været i høring i to omgange og Region Nordjylland oplyser, at der er kommet mere end 200 indsigelser. Mange af dem er fra Vadum.

- Jeg er ret bekymret, men samtidig har jeg en forhåbning til at vi med de indsigelser der er, kan stoppe det og finde en bedre løsning, siger Lars Jørgen Nielsen.

Vadum Samråd har foreslået at der kan graves sand til den tredje limfjordsforbindelse på forsvarets område i Hvorup, men det har staten sagt nej til. Regionen Nordjylland vedtager den endelige råstofplan til december.

Se de 22 områder, der er udpeget i Region Nordjyllands nye råstofplan. Bemærk venligst, at placeringerne er omtrentlige.

 


Seneste nyt

fra Nordjylland