Skagen sætter krydstogtrekord - igen: Dobbelt så mange cruisegæster i 2018

Krydstogtturisterne er vilde med Skagen, og det er rederierne også. I år kommer der 11 flere anløb end i 2017, og 68.000 krydstogtsgæster kommer til Skagen. Også Aalborg får igen et flot år med mange gæster.

- Vi er så glade, at vi næsten ikke kan få armene ned.

Sådan siger cruisemanager, Anne Sofie Rønne fra Skagen Cruise, som trods vintervejret udenfor, allerede luner sig i forventningen om endnu en fantastisk krydstogtssæson i Skagen til sommer.

I 2018 før Skagen nemlig 42 anløb af krydstgtskibe. Det er 11 flere end i 2017, hvor der blev sat rekord med 31 anløb. I 2016, året efter at den nye krydstogtskaj stod klar, var der 13 anløb.

I takt med at antallet af anløb stiger, kommer der naturligvis også flere gæster til. I 2016 var der 10.880 gæster med krydstogtskibene til Skagen, i 2017 var der 33.088 gæster, og i år forventes tallet at kunne blive så højt som 68.526, såfremt skibene er fyldt op, når de anløber Skagen.

Benhård konkurrence

Skagen er ikke kommet sovende til krydstogtsrekorderne. Det kræver hårdt arbejde hvert år at få de store rederier til at lægge vejen forbi.

- Vi kan ikke hvile på laurbærrene. Konkurrencen er benhård, både internt i Danmark og i hele norden. Så vi er på mange messer og ude at besøge rederier, ligesom de også er på besøg hos os, fortæller Anne Sofie Rønne.

De mange flere gæster betyder, at der bliver uddannet en hel masse nye cruiseguider, der skal ledsage turisterne rundt på ture i Skagen og resten af Vendsyssel. Her er Grenen et af de helt populære udflugtsmål, men også ture ned langs øst- og vestkysten og til Vendsyssels slotte og herregårde er populære.

Glade for skagboerne

I det hele taget er gæsterne glade for Skagen. Det viser de tilfredshedmålinger, som rederierne laver blandt deres gæster.

- Skagen fik fantastiske ratings, og vi kan måle os med de store havne i norden og baltikum. Gæsterne er glade for Skagen og for skagboerne. De synes, det er rent og at det er let at komme rundt, og de er bare rigtig tilfredse. Det er vigtigt, for det betyder jo, at rederierne er mere tilbøjelige til at blive ved med at sende skibe til Skagen, siger Anne Sofie Rønne.

Undersøgelser fra 2015 har vist at en gennemsnitlig krydstogtturist, der kommer til Skagen, bruger 465 kroner i løbet af en dag, så med et forventet rykind på mere end 68.000 gæster i 2018, kommer der altså godt med kroner i kassen i Skagen.

30.000 gæster til Aalborg

Det er ikke kun i Skagen, der er krydstogtsjubel. Aalborg får også masser af gæster på besøg i 2018. I alt bliver der 33 anløb, det er to færre end i 2017, men til gengæld er et par af skibene lidt større, og det betyder, at der igen i år kommer omkring 30.000 krydstogtsturister til Aalborg.

- Da vi for længe siden begynde at arbejde for at få krydstogter til Aalborg, havde vi en forventning om, at vi kunne få 10-15 anløb på en sæson, hvis alt gik rigtig godt. Så det er helt fantastisk, at vi er højere end 30 anløb nu, siger cruise manager ved Visit Aalborg, Lars Bech.

Aalborg er begrænset af, at man ikke kan tage lige så store skibe ind, som man for eksempel kan i Skagen. Det betyder ifølge Lars Bech, at omkring 60 procent af de skibe, der sejler forbi Hals og rundt om Skagen, aldrig ville kunne lægge til i Aalborg.

Til gengæld er Aalborg i den gunstige situation, at rederiet Viking Cruises er blevet ret så lun på den nordjyske hovedstad. Til alt held er Viking Cruises gået lidt imod strømmen, og i stedet for at bygge større og større skibe, bygger de lidt mindre skibe, som til gengæld er lidt mere luksuriøse. Skibe, som kan lægge til i Aalborg, og som ofte har mange amerikanske turister om bord.

- Vi ved, at de amerikanske turister er mere tilbøjelige til at shoppe en hel del. De købet blandt andet dansk design og unika-kunst, så det er altså nogle af dem, der lægger nogle penge i Aalborg, fortæller Lars Bech.

Unikke og autentiske oplevelser

Ligesom turisterne elsker Skagen, er de også ret så vilde med Aalborg. Når rederierne undersøgerne gæsterne tilfredshed, scorer Aalborg højt på parametre som godt værtsskab, imødekommenhed og opmærksomhed omkring gæsterne. Noget der er muligt, fordi der ikke kommer gæster i samme antal som i de helt store krydstogtshavne på de baltiske krydstogter.

Udover at være gode og imødekommende værter, forsøger Aalborg hele tiden at give gæsterne anderledes og autentiske oplevelser, som de ikke får på resten af krydstogtet, der typisk runder destinationer med store historiske monumenter.

- Dem, der er med på de baltiske cruises, er typisk meget kulturinteresserde, og de har jo ikke købt krydstogtet for at komme til Aalborg, men for at se de helt store attraktioner i eksempelvis København eller Skt. Peterborg. Men det er heller ikke sikkert, at de gider se på slotte hver eneste dag, og der kan vi vise dem det særligt danske ved kolonihaverne, eller tage dem med på vikingeture til Lindholm Høje og Fyrkat, og det er meget populært blandt gæsterne, siger Lars Bech.


Seneste nyt

fra Nordjylland