Skraldekaos i Aalborg: Få overblik over de nye regler her

Aalborg Kommune har skiftet papirsækkene ud med sorte container og flere krav til affaldssortering, og det giver problemer. Vi giver dig overblikket her, så skraldebilen tager dit skrald med næste gang.

Al forandring er svær og kan desværre kræve sine ofre. Således også i Aalborg Kommune, hvor et nyt skraldesystem og nye regler de seneste måneder har gjort livet surt for både borgere og renovationsmedarbejdere.

For hvor man tidligere har været vant til at hælde det meste af husstandens affald direkte i den gode, gamle papirsæk, bliver der nu stillet krav til borgerne i kommunen om at sortere deres affald, før de kommer det i de nye, sorte containere. 

Det betyder helt konkret, at hver husstand har fået to containere - en til hver madrester (eller restaffald som det hedder på fagsprog) og en med to adskilte rum til henholdsvis Pap & Papir og Metal & Plast, samt en lille krog til poser med batterier og andet småt elektronikaffald.

Lidt forkert kan ødelægge meget

Det nye system har været fuldt udrullet i Aalborg Kommune siden oktober 2017, hvor den sidste papirsæk var blevet udskiftet med de nye containere. Samtidig blev den ugentlige afhentning af affaldet sat ned, så hver husstand nu får hentet sit skrald hver 14. dag.

Men for nogle borgere har afhentningen ikke helt fungeret, fordi forkert sorteret affald skal vente på en særafhentning. 

- Selv om det meste i en container er sorteret rigtigt, skal der ikke meget forkert sorteret til, før man ødelægger alt det andet, siger Anders Dahl, afdelingsleder i Aalborg Renovation.

Her skal det hen:

Så for at gøre det lettere, giver vi her et par tips og tricks til sorteringen af nogle af de typer affald, der oftest ender i den forkerte container:

  • Pizzabakker: Man kunne foranlediges til at tro, at den skulle i pap og papir, men på grund af fedtresterne fra pizzaen, kan den ikke genanvendes på denne måde. Derfor skal den i containteren til restaffald.
  • Juice- og mælkekartoner: Også disse skal i containeren med restaffald. For selv om der er papir på ydersiden af kartonerne, er der ofte enten plastic eller metal på indersiden.
  • Foliebakker med madrester: I for eksempel leverpostejsbakker kan der sidde lidt madrester tilbage. Dem behøver du ikke fjerne, før du kommer bakken i containeren til plast og metal. Du må slet ikke fjerne dem med sæbe, for så går det genanvendelige ud af bakken.

Som tommelfingerregel anbefaler Aalborg Renovation, at man i tvivlsspørgsmål skal smide affaldsstykkerne i containeren med restaffald, som ikke skal genanvendes, men derimod bare forbrændes.


Seneste nyt

fra Nordjylland