Slut med landsbyflugt: Sdr. Rubjerg skal gøres grøn og attraktiv

Et udvalg vil vende den negative befolkningsudvikling i landsbyerne og i stedet arbejde for at gøre dem attraktive, så flere flytter ud i de små samfund. I Nordjylland skal Sdr. Rubjerg forskønnes for 7,5 millioner kroner.

En død hovedgade uden hverken købmand eller skole. Huse, der får lov at forfalde. Og biler, der langt det meste af tiden bare drøner igennem.

Sådan ser virkeligheden ud for Sdr. Rubjerg og mange andre landsbyer i Nordjylland. Mens de større byer hele tiden vokser sig større, svinder antallet af indbyggere i landsbyerne. Den negative udvikling i de små byer har stået på i mange år, men det skal der nu laves om på.

Udvalget for levedygtige landsbyer har mandag givet regeringen sine anbefalinger til, hvordan man sikrer de små byers overlevelse. Her er Sdr. Rubjerg mellem Løkken og Hjørring blevet fremhævet som et af de gode eksempler på, hvordan man kan gøre en ellers søvnig gennemkørselsby attraktiv for tilflyttere.

Sdr. Rubjerg skal være en positiv oplevelse

Hjørring Kommune vil nemlig bruge 7,5 millioner kroner på at gøre byen hyggeligere med grønne områder, smallere vej og bedre forbindelse til den skønne natur, der omgiver Sdr. Rubjerg.

Levedygtige landsbyer

Udvalget for levedygtige landsbyer er mandag kommet med en række anbefalinger til regeringen i et forsøg på at gøre de små landsbyer i Danmark mere attraktive for tilflyttere.
I rapporten fremhæver udvalget seks landsbyer, der enten har vendt udviklingen eller har gang i projekter for at gøre det.
Udover Sdr. Rubjerg i Hjørring Kommune omfatter listen også Knebel i Mols, Nordby på Fanø, Ebberup på Vestfyn, Vallekilde i Nordsjælland og Horslunde på Lolland.

- Vi tror, det er muligt at skabe et miljø, som folk har lyst til at bo i, selv om byen skrumper og bliver mindre, fortæller borgmester Arne Boelt (S).

Helt konkret skal flere af de nu tomme huse opkøbes af kommunen og rives ned for at give plads til grønne områder. Derudover skal de resterende huse tilføjes noget værdi ved at gøre vejen smallere og mere sikker for fodgængere og cyklister, så der bliver plads til mere grønt mellem husene og vejen.

Og endelig vil Hjørring Kommune anlægge stier mellem og bag om husene langs hovedvejen, så der bliver bedre forbindelse til den omgivende natur og ikke mindst nabobyerne på Løkkensvej.

-  Det skal være pænt, og det skal være en positiv oplevelse at køre gennem Sdr. Rubjerg, men først og fremmest skal borgerne få en oplevelse af et rart sted at bo, forklarer Bente Mouritzen fra Hjørring Kommune

Ud af budgettet på de 7,5 millioner kroner forventer Hjørring Kommune, at staten dækker de 60 procent.


Seneste nyt

fra Nordjylland