Smart lys skal give demente i Hadsund mere velvære

Som det første sted i Nordjylland tester et demensplejehjem i Maraiagerfjord Kommune og specielt lys kan hjælpe borgere til mere energi og bedre søvn.

Lys er på mange måder en kilde til liv, men lys er ikke bare lys. Det ved fotografer og kunstnere, og det er da også tydeligt for alle os dødelige, at der er forskel på det lys, man ser ved solopgang, og det man ser til middag.

Men at det betyder noget for vores velvære, er nok nyt for mange. Det har dog en betydning, og firmaet Chromaviso udnytter deres viden på dette felt til at forbedre livet for blandt andre demente danskere.

Firmaet har udviklet såkaldt døgnrytmelys, der kan gøre dag til nat og omvendt. På demenscenter Skovgården i Hadsund har man fået det smarte lys fra Chromaviso installeret i plejehjemmets sanse- og stimulistue, og der hjælper det plejehjemmets beboere i mange henseender af tilværelsen.

En af dem er Knud Overvad på 85 år. Da vi møder ham, er han på vej ind i sanse- og stimulistuen. Døgnrytmelyset er indstillet til at være beroligende, og det virker, lader Knud Overvad os høre:

- Jeg er lige ved at falde i søvn, så det beroliger da i høj grad, siger han.

Lysets farvetemperatur kan indstilles, så lyset virker hyggeligt, aktivitetsinspirerende eller som nu beroligende.

- Man kan lege lidt med døgnrytmen, kan man sige. Vi har nogle borgere, der gerne vil gå oppe om natten, og det kan skabe forvirring i løbet af dagen, så ved at snyde lidt med, at det bliver nat før tid, kan vi give dem den beroligende fornemmelse, vi og de selv ønsker, fortæller Poul Ilsøe, der er terapeut på Demenscenter Skovgården.

Døgnrytmelyset er ikke en helt ny opfindelse, men at det har fundet ind på plejehjem, er nyt. I første omgang blev det opfundet til brug på sygehuse, fortæller firmaet bag:

- Vi startede faktisk med døgnrytmelys på intensivafdelinger på hospitaler hvor de meget syge jo ikke har mulighed for at få dagslys. Der udviklede vi døgnrytmelyset med det kraftige dagslys om dagen og det mørke om natten til at sikre den gode døgnrytme og restitution, sigerAne Søby Eskildsen, der er kommunikationschef ved Chromaviso, der spår døgnrytmelyset en lys fremtid på de danske plejehjem:

- Jeg tror, der er rigtig mange plejehjem, der vil begynde at bruge døgnrytmelys. Det er den vej, det går.

Demensplejehjemmet Skovgården i Hadsund er det første plejehjem i Nordjylland til at få døgnrytmelys, og der er indtil videre blot tale om et forsøg, der har kørt i to måneder. Mindst tre andre plejehjem i Jylland har dog taget teknologien til sig og installeret døgnrytmelys i aktivitetsrum, spisestuer, på gangene og i enkelte beboeres stuer.


Seneste nyt

fra Nordjylland