Snart kan du ringe 113 ved sygdom

Danske Regioner er i gang med at lave ét fælles nummer, som borgerne kan ringe på ved sygdom.

Det skal være trygt at være borger i Danmark, og ingen må være i tvivl om, hvordan de får hjælp, hvis de er blevet akut syge. Sådan lyder det fra Danske Regioner, der er i gang med at oprette et fælles landsdækkende akutnummer, der skal erstatte de mange forskellige telefonnumre til vagtlægerne i dag.

Nummeret skal gøre det nemmere at komme igennem til de rigtige, uanset hvor i landet man er. 

- Ligesom man har 112 på ryggraden, så skal man have 113 i baghovedet, hvis man bliver syg. Når man ringer 113, får man kontakt til sundhedsfagligt personale, som hjælper med at stille en videre. Så uanset om man skal have fat i lægevagten, tandlægevagten eller psykologhjælp, så bliver det meget nemmere med et fælles nummer, siger næstformand i Danske Regioner Ulla Astman (S).

quote I dag er der mange forskellige numre, man skal huske. Og det er let at blive i tvivl om, hvilket der er det rigtige, når man står og har brug for hjælp fra sundhedsvæsenet. Særligt hvis man så befinder sig et andet sted i landet

Ulla Astman, Danske Regioner

113 bliver et døgnåbent telefonnummer, som alle borgere og pårørende kan kontakte ved sygdom eller skade. Man skal bruge nummeret, når man bliver syg eller kommer til skade, og det ikke er livstruende.

- I dag er der mange forskellige numre, man skal huske. Og det er let at blive i tvivl om, hvilket der er det rigtige, når man står og har brug for hjælp fra sundhedsvæsenet. Særligt hvis man så befinder sig et andet sted i landet, hvor tingene måske er struktureret helt anderledes, og numrene er nogle andre, end man er vant til. Fremover skal man kun huske ét nummer, siger Ulla Astman, næstformand i Danske Regioner.

Hun mener ikke, at der er risiko for at det nye 113 nummer bliver forvekslet med alarmtelefonnummer 112, der bruges i akutte nødssituationer.

- 112 er til livstruende akut sygdom eller hvis man er kommet meget alvorligt til skade. 113 er til hvis man kommet lettere til skade eller er blevet syg og det ikke er alvorligt, siger Ulla Astman.

Det vil stadig være muligt at ringe direkte til sin egen læge – akkurat som i dag. I lægernes åbningstid er 113 altså et supplement.

113-nummeret forventes at være klart til brug om et års tid.


Seneste nyt

fra Nordjylland