Sol over Strandby

 Sol over Strandby

Strandby Varmeværk nord for Frederikshavn begyndte i dag på opsætningen af verdens største solfangeranlæg af sin slags. Det sker i en tid, hvor gas- og oliepriserne er på himmelflugt. Derfor satsningen på vedvarende energi

De allerførste af 640 12,5 kvadratmeter store solfangere blev tirsdag formiddag løftet på plads. En stor dag for driftslederen på det lille Strandby Varmeværk.

- Det her er virkelig en stor drøm, som er ved at gå i opfyldelse. Jeg nyder den her dag, siger driftsleder Flemming Sørensen til TV2/NORD.

Mens rigtig mange varmeværker har skruet priserne voldsomt i vejret - på grund af store prisstigninger på olie og gas -, så har de i Strandby investeret i et 20 millioner kroner dyrt kæmpestort solfangeranlæg, der leverer varme, når solen skinner, mens en ny såkaldt absorptionskøler skal nedkøle røggasserne så nyttevirkningen på motor og kedel inde på værket bliver forøget.

- Det er jo et nyt skridt med helt nye teknikker. Strandby er det første sted i verden, hvor det bliver afprøvet, siger Ebbe Münster, civilingeniør fra PlanEnergi i Skørping, som har været med i den rådgivende fase.

Det ny solfangeranlæg kommer til at brede sig over hele 2,5 hektar, og i sommerhalvåret kan det næsten dække hele forbruget i de 850 husstande, der får varme fra Strandby Varmeværk.

Med det ny solfangeranlæg kommer forbrugerne ikke umiddelbart til at mærke den store forskel på varmeregningen.

- Når værkerne omkring os sætter priserne op med 30-35 procent, og vi beholder prisen uændret, så kan man jo næsten sige at vi sætter prisen ned i forhold til de andre, siger Flemming Sørensen.

Solfangeranlægget bliver taget i brug sidst i oktober.


Seneste nyt

fra Nordjylland