Sparekrav tvinger gymnasier til fyringer

De nordjyske gymnasier skal frem til 2021 spare næsten 100 millioner kroner. Det betyder færre lærere og mindre til at rette elevernes opgaver.

Det er regeringens såkaldte omprioriteringsbidrag, som pålægger gymnasierne en årlig besparelse på 2 procent.  Det kan i værste fald betyde, at gymnasier kan blive tvunget til at lukke, lyder advarslen fra nordjyske gymnasierektorer. 

På Brønderslev Gymnasium og HF er besparelserne mærkbare. Her betyder den årlige besparelse på 2 procent, at man i 2021 skal reducere budgettet med 4,5 millioner kroner.

- Vi har indtil videre sparet en medarbejder væk om året, og det vil vi skulle fortsætte med. Det er jo mange, når man tænker på, at vi er 40 lærere på skolen, siger rektor på Brønderslev Gymnasium & HF, Per Knudsen.

Siden 2016 har de danske uddannelsesinstitutioner været pålagt at spare to procent årligt. I Brønderslev har man indtil nu fundet besparelser for 2,3 milloner kroner.

- Eleverne oplever, at lærerne har mindre tid til den enkelte, og det er jo grotesk, når vi har fået en gymnasiereform, som forudsætter, at lærerne har mere tid til eleverne, siger rektor på Brønderslev Gymnasium & HF, Per Knudsen.

quote Det kan ikke udelukkes, at der vil lukke gymnasier i Nordjylland.

Søren Hindsholm, rektor, Nørresundby Gymnasium & HF

Lønninger til lærerne udgør omkring 80 procent af gymnasiernes budget, så det er her, de største besparelser kan findes. I Nordjylland skal gymnasierne samlet spare 90,5 millioner kroner frem til 2021.

- Man kan være bange for at vi får et uddannelsesbillede med færre uddannelsesinstitutioner, færre lærere og dårligere kvalitet i undervisningen. Det kan ikke udelukkes, at der vil lukke gymnasier i Nordjylland, siger rektor på Nørresundby Gymnasium & HF, Søren Hindsholm.

I en undersøgelse som de Danske Gymnasier for nylig har lavet svarer 10 procent af gymnasierne, at deres økonomi er kritisk. I regeringens finanslov står besparelserne til at fortsætte. Socialdemokraterne og venstrefløjen er imidlertid klar til at stoppe besparelserne. 

- Ja, i høj grad vil vi stoppe den her måde at spare hvert eneste år. Den her grønthøstermetode gør ikke noget godt. Vi er meget langt indtil benet, og jeg synes, at vi skal investere i uddannelse i stedet for, siger Ane Halsboe-Jørgensen fra Socialdemokratiet.

Undervisningsminister Merete Riisager (Liberal Alliance) har ikke ønsket at kommentere på gymnasiernes pressede økonomi.

 

Seneste nyt

fra Nordjylland