Spinkel optimisme i landbruget: Prognose spår sorte tal

Efter flere år med dystre udsigter for dansk landbrug peger en ny prognose nu på, at der snart kan være bedre tider på vej.

Dansk landbrug har været hårdt presset gennem flere år, hvor lave priser på svinekød og mælk har gjort livet surt for en lang række landmænd. Nu mener landmændene dog selv, at det værste er bag dem, og at der nu er gode tider på vej.

Det fremgår af en ny prognose fra SEGES, der hører under brancheorganisationen Landbrug & Fødevarer.

- Det har været en helt ekstrem svær situation for dansk landbrug, og derfor er det jo glædeligt, at nu er prognoserne ikke rødt i rødt - de er stadig røde - men vi tror på, at der er en stigende optimisme inden for alle sektorer. Nu begynder det heldigvis at kunne lysne lidt, siger Karen Hækkerup, der er direktør i Landbrug & Fødevarer til TV 2 Business.

Den nye prognose viser, at landmændene i 2018 regner med at have sorte tal på bundlinjen - efter deres egen løn er betalt. Til sammenligning forventer landbruget selv, at der samlet vil være et underskud på 3,8 milliarder kroner i år, når landmændene har trukket lønudgifter fra.

- Vi har passeret bunden på de fleste råvarepriser og bevæger os efterhånden mod mere neutrale konjunkturer for landbruget som helhed. På de internationale markeder stiger priserne stærkt, også mælkeprisen. Det vil også komme de danske producenter til gode, udtaler Klaus Kaiser, erhvervsøkonomisk chef på SEGES, i en pressemeddelelse.

Tidligere på ugen kom det frem, at de danske svinebønder er blevet langt mere effektive over den seneste tid. Men selvom der altså flere steder er positive takter, advarer landbruget selv om, at der fortsat er mange landmænd, der sidder hårdt i det.

- Rigtig mange landmænds økonomi har det skidt. Vi har oplevet en del konkurser i de seneste år, og for mange er det fem i tolv i forhold til at redde bedriften. Der er akut behov for bedre tider, siger Uffe Bertelsen, administrerende direktør i LandboNord.

En af de ting, der stadig lægger pres på dansk landbrug er den fortsatte stop for import på det russiske marked. Det marked var tidligere en milliardforretning for landbruget, men efter krisen mellem Rusland og Ukraine, blev der sat en solid stopper for eksport til Rusland.

At SEGES alligevel ser lyst på fremtiden for landbruget, skyldes derfor blandt andet, at flere af de asiatiske lande har skruet op for efterspørgslen på danske landbrugsvarer. Der er dog ifølge Uffe Bertelsen brug for mere end sporadiske prisstigninger, for at optimismen for alvor kan vende tilbage.

- Vi har brug for, at priserne stabiliserer sig på et noget højere niveau, end de ligger på i dag. Svineproducenterne har på de seneste oplevet nogle stigninger. Det er positivt. Mælkeproducenterne har det til gengæld meget svært, og selvom der bliver talt om flere stigninger i mælkeprisen i den sidste del af året, så er det langt fra nok, siger Uffe Bertelsen til TV2 Nord.

LandboNord-direktøren er positiv over meldingen fra SEGES, men han mener ikke, at optimismen må skygge for, at landbruget er alvorligt trængt på økonomien og fortsat står over for store udfordringer.


Seneste nyt

fra Nordjylland