Stanley har samlet Læsøs skrald i 48 år

Stanley Thomsen på 78 har været Læsøs skraldemand gennem en halv menneskealder, og regner ikke med at gå på pension lige med det samme.

Stanley Thomsen er 78 år, født nytårsaften i 1937, Læsøs skraldemand genem en halv menneskealder og slet ikke på vej på pension endnu.

- Jeg nyder at køre rundt og komme ud til folk. De spørger mig engang imellem om jeg da ikke snart skal holde op, og så svarer jeg, at "jo, jeg holder op til aften." Så siger de: "Ja, men du starter vel igen imorgen?" og så svarer jeg bare: "Ja, det håber jeg da," fortæller Stanley.

Han bor i Byrum sammen med sin kone Ida, der passer firmaets telefon, ordner økonomien og hjælper til med skraldet, når der skal samles ind i weekenden. Stanley er nemlig på vejene syv dage om ugen.

- Jeg tager lidt mindre på hverdagene, og så kører min kone og jeg og tager lidt lørdag og søndag og kommer lidt rundt. Et bestemt sted, skal vi ind og have formiddagskaffe, siger Stanley Thomsen.

Ida Thomsen var førhen en vigtig arbejdskraft på skralderuten, men alderen er blevet en begrænsning.

- Jeg kører da med, men jeg kan ikke så godt komme op og ned, som jeg har kunnet. Førhen kunne jeg hoppe ud og tage nogle sække, men det kniber noget nu. Det tager for længe med det bentøj, jeg går på, fortæller Ida Thomsen

Hun har gennem alle årene stået for pengesagerne i firmaet. Der bliver købt nyt, når det er nødvendigt, men ikke før, der er sparet sammen til det. Det fandt en bilforhandler i Frederikshavn ud af for nogle år tilbage, fortæller Stanley.

quote Han spurgte hvordan vi skulle ordne det i banken, men vi skulle sandelig ikke have ordnet noget i banken, sagde Ida til ham. Vi betaler. Ida hun havde penge med.

Stanley Thomsen, skraldemand på Læsø

- Han spurgte hvordan vi skulle ordne det i banken, men vi skulle sandelig ikke have ordnet noget i banken, sagde Ida til ham. Vi betaler. Ida hun havde penge med.

I alt er der gennem årene blevet indkøbt fire nye taxaer og fire nye skraldebiler - kontant. Og sparsommeligheden og arbejdsmoralen ligger dybt i både Stanley og Ida. Der skal tjenes til dagen og vejen. Og helst lidt mere.

- Jeg voksede op i en fattig familie, hvor vi faktisk prøvede at gå til købmanden med en kurv, og blev sendt hjem igen uden noget deri. Så min kone og jeg blev enige om, at det skulle ikke ske for vores børn, siger Stanley Thomsen

- Nej, det er ikke noget, der kommer af sig selv, supplerer Ida.

Mængden er skrald på Læsø afhænger af mængden af mennesker, så om sommeren vokser bunken betragteligt. Det samme gør længden på Stanley Thomsens arbejdsuge.

- Om sommeren er den helt oppe i over 70 timer. Så tager vi 15 tons om dagen. Og vi skal jo køre hver eneste dag på havnene, fortæller Stanley, der planlægger at stoppe som skraldemand ved udgangen af 2017. Til den tid udløber hans kontrakt med Læsø Kommune, og sådan en løber man jo ikke fra.

- Min plan er at stoppe når jeg bliver 80 og min kontrakt udløber, men det tør jeg ikke love. Mit løfte det er altså ikke for godt, siger Stanley mens Ida supplerer.

- Nej, nej. Så længe vi kan, er det jo godt nok.


Seneste nyt

fra Nordjylland