Stillehavslom på afveje: Sjælden fugl er landet i Skagen

En fugl, som ornitologer stærkt formoder er en stillehavslom, er landet ved Skagen. Det er første gang nogensinde, den er set i Danmark.

Mandag blev en noget speciel dag for ornitologer i Skagen - og sådan set også i resten af landet. Der blev nemlig set det, som samtlige fuglekiggere er enige om, er en meget sjælden gæst i Danmark.

Midt på eftermiddagen opdagede en af Skagen Fuglestations frivillige, Troels Eske Ortvad, den sjældne fugl, og snart var en gruppe på omkring tyve personer, både hele fuglestationen og andre fugleinteresserede, til stede for at se på fuglen.

Mandag aften er flere ornitologer fra Fredericia og København på vej i håb om at få et glimt af stillehavslommen, som de alle håber bliver natten over, så det igen er muligt at få fuglen at se i dagslys.

De fuglekyndige har en meget stærk mistanke om, at det er en stillehavslom, der er kommet forbi, men sådan en sjældenhed kan man ikke bare uden videre bestemme med sikkerhed.

- Vi har sendt billeder ind til Dansk Ornitologisk Forening, hvor et særligt sjældenhedsudvalg skal bestemme fuglen, så vi kan være helt sikre på, at det er en stillehavslom. Så selvom vi har en stærk formodning, er vi nødt til at have den bestemt i udvalget, hvor eksperter fra hele verden skal se på fuglen, siger Simon Christiansen, som er naturvejleder i Dansk Ornitologisk Forening (DOF) og leder af Skagen Fuglestation.

I følge naturvejlederen er stillehavslommen meget lig de lommer, vi har herhjemme, men der er altså nogle kendetegn, der gør, at de fuglekyndige mener, at det er gæsten langvejs fra, der er landet ved Skagen.

Viser det sig, at det rent faktisk er en stillehavslom, vil det være første gang nogensinde, den er set i Danmark. Også i Europa er den yderst sjælden, og i følge en af Skagens ivrige ornitologer, Rolf Christensen, er den kun set 22 gange før i Europa.

Stillehavslommen har hjemme i Alaska og det nordlige Canada, og det er en fugl, der bliver 60-80 centimer og kan præstere et vingefang på godt en meter.

Simon Christiansen fortæller, at den må være kommet helt ud af kurs, siden den nu har taget et smut forbi Grenen. Det er typisk det, der sker, når vi i Danmark - eller andre steder for den sags skyld, får en så sjælden gæst på besøg, og det er også derfor, at de i langt de fleste tilfælde kommer alene.

Naturvejlederen kan dog fortælle, at fuglen er set spise, og at den ser ud til at befinde sig ganske godt ved Grenen, selvom den er kommet noget på afveje.

Mange mennesker mødte tirsdag op for at få et glimt af den sjældne fugl.

 

Seneste nyt

fra Nordjylland