Stridsøksen mellem arkæologer og metaldetektorfolket er begravet

Der var engang, hvor arkæologerne hadede metaldetektorfolket, men i dag holder de så meget af dem, at de ligefrem laver en udstilling, der udelukkende viser detektorfund frem.

Konservatorerne er lige nu i gang med at gøre udstillingen klar, inden den skal udstilles på Mariager Museum til august.

- De leverer en masse fund fra hele landet i dag. Fra områder hvor vi ikke har hverken tid eller energi til at komme som arkæologer, siger museumsinspektør Torben Trier Christiansen fra Nordjyllands Historiske Museum.

Erik Bertelsen har gået med metaldetektor i over 12 år. Han kan godt huske dengang forholdet var anderledes mellem arkæologerne og metaldetektorfolket.

- Da så de jo skævt til os. Der var nogen, der syntes, at vi ødelagde kulturen, når vi fandt noget, siger pensionist Erik Bertelsen.

Specielt er arkæologerne glade for de fund, som detektorfolkene gør i det øverste lag af jorden. Bliver de fund ikke sikret, så forsvinder de helt.

- Ploven vender jo mulden næsten hvert år på de her pløjemarker. På et eller andet tidspunkt ender genstandene jo helt oppe i overfladen - i solskin, i frostvejr, i regnvejr - og det er der ikke nogen genstande, der kan holde til i længden, siger museumsinspektør Torben Trier Christiansen.

Fund fra før 1536 skal afleveres til museerne, som så udbetaler en findeløn, når fundene er blevet vurderet. I takt med at flere og flere går med metaldetektorer, er museerne kommet bagud med at vurdere fund.

- Vi hænger lidt i bremsen for at få registeret, og det bliver jo være og være eftersom vi får flere og flere fund, så systemet er noget udfordret med at registreret fundene, siger museumsinspektør Torben Trier Christiansen.

Erik Bertelsen venter også på resultatet af omkring 200 fund fra de sidste 3 år. Alligevel bliver Erik Bertelsen ved med at gå frem og tilbage på marken.

- Det er jo juleaften hver gang man graver en ting op. Hver gang man finder mønter eller finder smykker eller andre ting. Det er det der driver os, siger Erik Bertelsen.

Udstillingen "Metaldetektoren fortæller Danmarkshistorie" åbner den 4. august på Mariager Museum.

Der var en gang arkæologerne hadede metaldetektorfolket, men i dag holder de så meget af dem, at de laver en udstilling om detektorfund.

 

 

 


Seneste nyt

fra Nordjylland