Succes: Nyt hold flygtninge klar til Ikea-praktik

For Ikea og Aalborg Kommune har et samarbejde om praktik og danskundervisning for flygtninge været så stor en succes, at et nyt hold nu er klar.

Seks nye kolleger fra Syrien og Eritrea, som stort set ikke taler dansk. Det kan lyde som noget af en mundfuld for en arbejdsplads at skulle rumme sådan seks og sørge for, at de får noget ud af tiden. Men tilsyneladende ikke for Ikea Aalborg.

Her har et hold flygtninge, to fra Eritrea og fire fra Syrien, siden den 6. juni været i 13 ugers praktik og på skolebænken for at lære dansk. Og det har kun været en positiv oplevelse, fortæller varehusets HR-chef, Tine Kraft. Så positiv, faktisk, at et nyt hold på seks flygtninge står klar til praktik fra den 1. september.

- Efter blot et par dage var vores medarbejdere meget positivt stemt over for vores nye kolleger. Flere af flygtningene varetager selvstændige opgaver med en utrolig ihærdighed – til trods for, at de dårligt nok kan sproget. Det smitter af på alle, der er glade for at have fået en hjælpende hånd i deres afdeling, og mange fortæller også, hvordan deres syn på flygtninge allerede er blevet mere nuanceret, siger Tine Kraft.

Praktikken er opstået i et samarbejde mellem Ikea Aalborg og Aalborg Kommune. Den er tilrettelagt, så flygtningene hver dag får et par timers danskundervisning som led i arbejdsdagen, og resten af tiden slår de deres folder med forskellige arbejdsopgaver rundt om i Ikeas afdelinger.

 

På den måde får de praktisk erfaring med det danske arbejdsmarked og lærer samtidig en masse om dansk kultur. Et stort spring kan man mene, men de seks praktikanter er landet godt og har fået en mentor tilknyttet under hele forløbet.

For Rådmand Mai-Britt Iversen, Familie og Beskæftigelsesforvaltningen i Aalborg, er samarbejdet med store arbejdspladser som IKEA en forudsætning for at gøre flygtningene selvforsørgende.

- Jeg er glad for, at IKEA også på dette område tænker innovativt. Det er vigtigt, at flygtningene hurtigst muligt får så normal en hverdag som muligt. De skal i gang på arbejdsmarkedet. Vi vil ikke begå de samme fejl som tidligere, hvor vi først satte dem i gang med at lære sprog og dernæst ville have dem ud i virksomhederne. Derfor kombinerer vi nu så vidt muligt begge dele, fortæller Mai-Britt Iversen.

I IKEA ser de frem til at modtage yderlige seks praktikanter den 1. september.


Seneste nyt

fra Nordjylland