Syv døgn med brand i haveaffald: Vådt halm er synderen

Brandfolkene har langt om længe fået bugt med en stor brand i 5000 tons haveaffald ved Løgstør.

Brandfolk arbejder fredag på syvende døgn på at slukke en brand i 5000 tons haveaffald på genbrugs-pladsen Renovest i Løgstør. I syv døgn har både Falck, Nordjyllands Beredskab og frivillige brandmænd knoklet nærmest i døgndrift for at slukke ilden.

Men nu ser det endelig ud til, at de har fået bugt med branden. Fredag er der langt mellem røgsøjlerne i det 12.000 kubikmeter store område med haveaffald. 

- Gennemsnitligt har vi været mellem 20 og 22 mand her hver dag, siger indsatsleder Jes-Caspar Mortensen fra Nordjyllands Beredskab.

Mandag blev der lagt en langsigtet plan, som skulle betyde, at brandfolkene ville være færdige med slukningsarbejdet senest fredag til fyraften. Derfor har gravemaskiner været i gang med at isolere det haveaffald med synlige flammer og røg for at koncentrere slukningen om de mest kritiske områder. Og den taktik ser nu ud til at lønne sig.

Halm skyld i brand

Branden brød ud lørdag, og allerede søndag troede man, at der var styr på flammerne. Men haveaffaldet blussede op igen.

Angiveligt er det halm, der er blevet blandet sammen haveaffaldet i sommer, som er skyld i branden. Når først halm bliver vådt, kan det nemlig ende med at selvantænde.

- Og hvis halmen så ligger midt inde i bunken af haveaffald, kan det hurtigt brede sig, siger indsatsleder Jes-Caspar Mortensen.

Hvis beredskabet havde ladt affaldet brænde kontrolleret ud, ville det tage helt op mod et år, før de sidste flammer var kvalt. 

Brandfolk arbejder på syvende døgn på at slukke en brand i 5000 tons haveaffald på genbrugs-pladsen Renovest i Løgstør. Nu ser det endelig ud til, at de har fået bugt med branden.

 


Seneste nyt

fra Nordjylland