Tag på musikalsk tidsrejse i Skagen med gps-styret app

Med en app kan man nu gå på en musikalsk tidsrejse gennem skoven ved Krøyers Hus for at lære om skagenskomponisterne.

Når man snakker om Skagen, er det typisk Skagensmalerne, man taler om. Men på samme tid var der også skagenskomponisterne. Der er nu lavet en tidsmaskine, der forvandler gåturen i Byfogedskoven ved Krøyers Hus i Skagen til en musikalsk tidsrejse. 

Tidsmaskinen er en app, kaldet Jeg Kan Huske Skagen, der kan downloades på ens smartphone.

Appen er gps-styret og virker kun, når man går rundt i Byfogedskoven. Gps'en registerer, hvor du er og sætter automatisk gang i afspilningen af de lyde og fortællinger, som er knyttet til stedet. 

- Det har været en drøm at få lov at lave det her projekt. Da det gik op for mig, at der har også har været komponister i Skagen, var det ligesom at ramme en guldåre, siger manden bag appen, komponisten Hans Sydow.

- Jeg har forsøgt at placere historierne der, hvor det giver mening i forhold til landskabet også.

Det gennemgående musikalske tema i Jeg Kan Huske Skagen er Hakon Børresens begravelsesmarch, som han skrev til Krøyers begravelse i 1909.

Dele af musikken bliver spillet på Krøyers flygel, som Hakon Børresen arvede efter Kryøer, og historierne bliver fortalt af kunsterne selv i form af brevvekslinger, biografiske optegnelser og avisartikler fra samtiden, som samles i én alvidende fortæller, der kender hele historien om skagenskomponisterne. 

Hans Sydow komponerer det hele sammen til et landskab af historier, lyd og musik, der folder sig ud, mens du går rundt i skoven.

Appen hedder Soundmap og kan hentes gratis i AppStore og GooglePlay.

Sådan bruger du Soundmap

1. Download Soundmap fra AppStore eller Googleplay.
2. Du behøver ikke være oprettet som bruger eller logge ind.
3. Du skal have mobildata på telefonen.
4. Du skal slå lokalitetstjenester (iPhone) / placering (Android) til.
5. Tryk på soundwalk ikonet øverst i midten.
6. Tryk på menuen nederst til venstre.
7. Nu åbner der et nyt vindue. Vælg Jeg Kan Huske Skagne og tryk på pil tilbage, nederst til venstre.
8. Nu vender du tilbage til det første vindue. Tryk på soundwalk ikonet nederst til højre.
9. Nu åbner der et nyt vindue, og du er klar til at gå på soundwalk.
10. Soundwalken virker kun på location. GPS på telefonen registrerer, hvor du er (den blå prik). De røde cirkler viser, hvor der er historier. Når du går rundt, bevæger den blå prik sig. Når den kommer ind i en af røde cirkler, går afspilningen af historien i gang. Hver cirkel rummer en lydfortælling på 30 sekunder. Når lydfortællingen er færdig, starter den forfra og bliver ved at spille, indtil du forlader lydcirklen. Hvis du går hurtigt igennem cirklen, når du måske ikke at høre hele historien, men ås kan du bare gå tilbage og blive stående i cirklen, indtil du har hørt hele historien. På den blå prik er der en lille pil, som viser din retning.

 


Seneste nyt

fra Nordjylland