Tjener kassen på mink

En tredjedel af landets minkavlere har deres produktion i Nordjylland, og de har noget at glæde sig over. Indtjeningen hos de danske pelsavlere sætter nemlig rekord.

Minkavlerne tjener milliarder hjem til handelsbalancen og millioner til sig selv efter et rekordår med kraftigt stigende omsætning og indtjening.

Auktionshuset Kopenhagen Fur, der ejes af pelsavlerne, har i denne sæson øget sin omsætning med 30 procent til 10,6 milliarder kroner, skriver Børsen. Det er den største omsætning nogensinde.

Torben Nielsen, administrerende direktør for Kopenhagen Fur, forventer, at indtjeningen vil fortsætte med at stige næste år. I år er priserne steget 25 procent.

Det giver en rekordindtjening per minkfarm på 2,8 millioner kroner - eller cirka fire gange så meget som et almindeligt landbrug tjener.

Onsdag blev salgssæsonens første auktion indledt i Glostrup med et rekordstort besøg af opkøbere.

- Pels indgår voldsomt i moden lige nu, også som kraver, besætning på tøj og så videre, og efterspørgslen fra hovedmarkederne, Kina og Rusland, er fortsat stigende. Samtidig er vi velsignet af, at vinteren er sat ind for en måned siden dér, siger han til Børsen.

Kernemarkedet for minkavlerne er Kina, men de satser på at øge salget til Hong Kong, Japan og Korea.

På handelsbalancen er bidraget fra mink usædvanligt stor. Generelt er halvdelen af indholdet i danske eksportvarer importeret. Importindholdet i en minkpels derimod er nærmest nul.

- Sektorer, der giver så ren en eksportindtægt til dansk økonomi, skal man passe på med at forklejne. Og så skal politikerne afholde sig fra at udpege vindersektorer, siger Steen Bocian, cheføkonom i Danske Bank til Børsen.


Seneste nyt

fra Nordjylland