Trængte Løkken-fiskere håber på hjælp fra erhvervslivet

Fiskerne i Løkken frygter for fiskerierhvervets fremtid i byen. Flere fiskere nærmer sig pensionsalderen, og ingen unge står klar til at overtage bådene. Derfor håber en lokal foreningsmand, at erhvervslivet i Løkken vil være med til at hjælpe de trængte fiskere.

Bøgil Bast Nielsen er i 40 år gået om bord på FN437, men når pensionisttilværelsen kalder, tvivler han på, at en yngre fisker overtager båden.

- Der er ingen unge mennesker. Mine sønner vil ikke være fiskere, siger Bøgil Bast Nielsen, som er formand for Løkken Fiskeriforening.

Der er fem fiskere tilbage i fiskeriforeningen i Løkken. Bøgil Bast Nielsen er formand i foreningen, men han fylder snart 65 år og overvejer derfor at blive landkrabbe. Det kommer formentlig til at betyde, at hans plads på stranden bliver tom.

- Skal man etablere sig i dag og ud at investere i kvote, så er det næsten umuligt med den pris, der er på fisken. De fisk, vi sender på auktion i dag, er ikke dyrere, end de var i år 2000, siger Bøgil Bast Nielsen.

quote Der er ingen unge mennesker. Mine sønner vil ikke være fiskere.

Bøgil Bast Nielsen, formand for Løkken Fiskeriforening

Henrik Ussing Lynge sidder i bestyrelsen i foreningen Fiskeri LAG Nord og kan godt se, at det bliver et problem for fiskeriet i Løkken, hvis fiskeriforeningen fremover kommer til at tælle endnu færre medlemmer end i dag.

- Der er nogle faste udgifter til fiskernes hus, til isen og til spilhuset og wirer, der bliver slidt, og det er klart, at hvis man kun er det halve antal fiskere, så bliver prisen jo det dobbelte for at være med, siger Henrik Ussing Lynge.

 
 
Foto: Ivan Johan Hansen

Fiskeri LAG Nord fordeler hvert år to millioner støttekroner fra EU og den danske statskasse til projekter i Hjørring og Frederikshavn Kommune. Henrik Ussing Lynge mener ikke, at det er umuligt at hjælpe fiskerne i Løkken med at få gennemført et generationsskifte.

- Det ligger jo heldigvis inden for det område, som vi kan give penge til. Nu kan jeg jo ikke disponere over Fiskeri LAG Nords penge, men jeg er sikker på, at bestyrelsen vil have forståelse for det, siger han.

quote Jeg går og lurer lidt på, om ikke det kan lade sig gøre at finde nogle penge i Løkken By.

Henrik Ussing Lynge, bestyrelsesmedlem i Fiskeri LAG Nord

Det er dog kun halvdelen af pengene til et projekt, som kan komme fra Fiskeri LAG Nord. Derfor håber Henrik Ussing Lynge at det lokale erhvervsliv i Løkken måske kan komme med den anden halvdel, fordi fiskeriet er vigtigt for byen.

- Jeg går og lurer lidt på, om ikke det kan lade sig gøre at finde nogle penge i Løkken By. Det vil se helt forkert ud, hvis ikke der bliver landet fisk her i byen. Og med den trend, der er i øjeblikket til autencitet og lokalt landede fisk, så er jeg sikker på, at det er vigtigt for byen, at der stadig er fiskeri fra kysten her i Løkken, siger Henrik Ussing Lynge.

Bøgil Bast Nielsen tør - trods de positive toner - ikke at være optimist på Løkken-fiskernes vegne.

- Jeg tvivler, men nu må vi se, siger han. 

De lokale fiskere i Løkken frygter for fiskerierhvervets fremtid i byen. Flere fiskere nærmer sig pensionsalderen, og ingen unge står klar til at overtage bådene. Derfor håber en lokal foreningsmand, at erhvervslivet i Løkken vil være med til at hjælpe de trængte fiskere.
 
 
Foto: Ivan Johan Hansen

Seneste nyt

fra Nordjylland