Travlhed på markerne: Der skal såes – og det kan kun gå for langsomt

Efter månedsvis med frost og kulde kan landmændene endelig gå i gang med at gøde og så. Og de har travlt, hvis de skal nå det hele.

Efteråret var vådt, og vinteren var lang og kold. Ikke de bedste betingelser, hvis man er landmand, og gerne vil have mest ud af sine marker. Nu er det begyndt at lysne – og det gode vejr bliver budt varmt velkommen af landmand Kasper Pølund.

- Det er fantastisk. Det kribler i fingrene for at komme afsted, så det er dejligt, siger han.

Også planteavlskonsulenterne ved LandboNord har masser at se til lige nu. Udover at så, skal landmændene blandt andet pløje, gøde og sprøjte med mangan. Konsulenterne hjælper de travle landmænd med at finde ud af, hvilken fremgangsmåde, der giver den enkelte landmand det bedste resultat.

- Vi er gået fra vintervejr og frost til næsten dansk sommervejr i løbet af fjorten dage, så landmændene har jo ikke fået lavet alt det, de skulle i løbet af marts. Nu er de nødt til at køre 25 timer i døgnet, siger Eske Harboe Høj Laursen, der er planteavlskonsulent ved LandboNord.

Her i april mister landmændene 50 kilo korn pr. hektar for hver dag, hvor de ikke kan så. For en landmand med 100 hektar kan det løbe op i et tab på 12.000 kroner pr. dag, ifølge Eske Harboe Høj Laursen. Derfor skal der arbejdes hurtigt.

Kasper Pølund tror på, at han kan indhente det tabte fra det våde efterår og den lange vinter.

- 10 gode dage, så får vi sået det, vi ikke fik sået i efteråret - og så bliver der også høst igen, siger han.


Seneste nyt

fra Nordjylland