Tung drone fløj ulovligt ind over publikum: Det var helt sindssygt

En flere kilo tung drone kunne være faldet ned i hovedet på publikum under en koncert i Aalborg, da en ukendt pilot ulovligt fløj sin drone ind over menneskemængden.

Mange nordjyder har anskaffet sig en drone, som de flyver med som hobby. Men langt fra alle overholder lovgivningen. De professionelle dronepiloter oplever især amatører, der skaber meget farlige situationer med deres drone.

Senest fløj en stor drone ulovligt ind over en stor folkemængde ved en koncert med Turboweekend i Aalborg den 26. august.

- Jeg kan slet ikke forstå at nogen kan finde på det. Det er vanvittigt, siger Jens Hartvig der var tilstede under koncerten.

Jens Hartvig er professionel dronefotograf. Han er hyret ind af et tv-selskab til at lave billeder fra koncerten i Karolinelund. Dronelovgivningen siger, at det er forbudt at flyve over folkemængder, men Jens har en særlig tilladelse til at flyve ved siden af koncerten. Pludselig opdager Jens Hartvig, at en anden drone flyver ind over publikum og ned mellem flere træer. Han filmer mens det sker.

- Det er fuldstændig uforsvarligt at gøre. Det er livsfarligt at flyve ind over folk. Hvis den var faldet ned, så havde folk fået den i hovedet, og den vejer altså mere end en mursten, siger Jens Hartvig.

I følge Trafik- og Byggestyrelsen er droner, der flyver ulovligt, et problem der stiger i takt med udbredelsen af dem. Styrelsen har ikke kendskab til at droner skulle være faldet ned over mennesker i Danmark, men en drone har været tæt på at flyve ind i et fly i Københavns Lufthavn.

Siden 2014 har vi registreret ni tilfælde, hvor der har været droneflyvning eller noget der kunne være en drone, som har været inde i enten et restriktionsområde eller tæt på et fly, siger Michael Dela, der er kontorchef i Trafik- og Byggestyrelsen.

quote Det er fuldstændig uforsvarligt at gøre. Det er livsfarligt at flyve ind over folk. Hvis den var faldet ned, så havde folk fået den i hovedet og den vejer altså mere end en mursten.

Jens Hartvig, erhvervsdronepilot

I følge Jens Hartvig sker det jævnligt, at droner flyver ulovligt ind over folkemængder.

- Det er sket på Nibe festivalen og det er sket til Karneval i Aalborg. Det er også sket til andre arrangementer, og hvis man kigger på Facebook og YouTube, så er der masser af eksempler på folk, der flyver ulovligt, siger Jens Hartvig.

Bøden for at flyve ulovligt med drone er på op til 5000 kroner. Den ulovlige flyvning over Karolinelund er meldt til Nordjyllands Politi, men politiet har ikke fundet dronepiloten. Jens Hartvig frygter at den ulovlige droneflyvning en dag ender helt galt.

- Jeg er ikke i tvivl om, at vi en dag vil se en drone, der falder ned i hovedet på nogen. Der er solgt 160.000 droner i Danmark, og hovedparten af dem, der flyver med dem, kender ikke reglerne, mener Jens Hartvig.

Det er ulovligt for private at flyve med droner i byerne. Til januar kommer der nye regler for flyvning med droner udenfor byerne. Her bliver det formentligt lovpligtigt at tage et dronetegn på internettet før man må flyve med en drone - eksempelvis udover en mark. Man kan læse mere om reglerne på Trafik- og Byggestyrelsen hjemmeside.


Seneste nyt

fra Nordjylland