Tysk rigmand sikrede Skagen ikonisk Krøyer-maleri

'Sommeraften på Skagen Sønderstrand' er P.S. Krøyers mest kendte maleri. Takket være en tysk rigmand er maleriet atter kommet hjem til Skagen.

Rigmanden Axel Springer købte det berømte Skagensmaleri på auktion hos Bruun Rasmussen i København for 520.000 kroner i 1978. Maleriet blev købt for næsen af Skagens Museum, som måtte afstå at byde højere end 510.000 kroner.

Dagen efter auktionen blev skuffelsen i Skagen vendt til stor glæde. Axel Springer meddelte, at han ønskede at forære maleriet til museet, som tak for Danmarks indsats for at redde jøder i 1943 under 2. verdenskrig.

quote - Det er jo en del af den danske kulturskat, som aldrig nogensinde skal sælges og blive her på museet. Det er et fantastisk maleri.

Frederik Bruun Rasmussen, Auktionshuset Bruun Rasmussen

Axel Springer havde Krøyers maleri hængende i privatboligen i Tyskland indtil sin død i 1985, og for 32 år siden rejste Axel Springers enke, Friede Springer, til Skagen for at overdrage maleriet til museet. 

- Jeg er lykkelig for, at billedet hænger her (på Skagens Kunstmuseer, red.). Dét, at det hænger her, er en gave for mig, siger Friede Springer. 

Det er første gang i 32 år, at Friede Springer ser maleriet. Hun er inviteret til Skagen for at markere 40 års-dagen for den berømte auktion i København.

- Danmark har fortjent, at maleriet hænger her, siger Friede Springer.

Museumsdirektør: En vild gave

Maleriet 'Sommeraften på Skagen Sønderstrand' er et af Skagens Kunstmuseers vigtigste værker i deres samling.

- Dét, at Axel Springer forærer maleriet til museet dagen efter auktionen, var jo en vild gave, siger direktør for Skagens Kunstmuseer, Lisette Vind Ebbesen.

quote Jeg er lykkelig for, at billedet hænger her (på Skagens Kunstmuseer, red.). Dét, at det hænger her, er en gave for mig.

Friede Springer, enke til rigmanden Axel Springer

Axel Springer betalte 520.000 kroner for maleriet på Bruun Rasmussens auktion i København i 1978. Det var dengang rekord for et maleri i Danmark. 

- Det er jo en del af den danske kulturskat, som aldrig nogensinde skal sælges og blive her på museet. Det er et fantastisk maleri. Man vil sagtens kunne gange prisen med 100, så det er 50 millioner værd i dag, siger Frederik Bruun Rasmussen fra Auktionshuset Bruun Rasmussen.

Det er 125 år siden, at P.S. Krøyer malede Anna Ancher og Marie Krøyer under en aftentur på Skagen Sønderstrand. 

I mange år havde maleriet plads på væggen i dagligstuen hos Axel og Friede Springer. I dag hænger det, hvor det hører hjemme - nemlig i Skagen.

- Det passer ind her. Her har Krøyer malet det, og her er den flotte samling, siger Friede Springer. 


Seneste nyt

fra Nordjylland