Udvisning: Forening for udlandsdanskere vil have ændret loven

Tilknytningskravet for ægtefæller er fjernet, men det skal stadig bevises, at børn har tilknytning til Danmark, når der søges om familiesammenføring.

I søndags blev bilen pakket ved hjemmet i Farsø, hvor Aphinya Pechmuang boede med sin mor og stedfar. Den 13-årige pige fra Thailand blev udvist af Danmark, og familien måtte flytte til Tyskland.

Familiens situation er ikke enestående, lyder det fra foreningen Danes Worldwide, der er en interesseorganisation for udlandsdanskere og danskere med udenlandske ægtefæller. Organisationen har kendskab til familier, der har valgt at flytte til Tyskland eller Sverige, fordi familiesammenføringsreglerne er mindre stramme. 

- Det er en rigtig ulykkelig sag, og som jeg har fået sagen præsenteret, kan jeg se, at man har lagt vægt på tilknytningskravet, og det synes vi i Danes Worldwide er et slemt krav, og det er et krav, der er forældet, og som ikke tager hensyn til de individuelle forhold, der er i sagen, siger Anne Marie Dalgaard, der er generalsekretær i Danes Worldwide. 

quote Jeg tror simpelthen, det er et levn fra gammel tid.

Anne Marie Dalgaard, Generalsekretær, Danes Worldwide

Kravet om tilknytning blev fjernet for ægtefæller i februar i år. Et flertal i Folketinget bestående af Regeringen, Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet valgte at fjerne kravet for at gøre det nemmere for danskere at få deres udenlandske ægtefælle med til Danmark. 

Men medfølgende børn skal stadig vurderes ud fra et krav om potentiale for vellykket integration, og derfor må Aphinya Pechmuang ikke længere opholde sig i Danmark. Hvis det stod til Danes Worldwide burde reglen blive fjernet for medfølgende børn: 

- Jeg tror simpelthen, det er et levn fra gammel tid, og derfor skal man måske lige kigge på lovgivningen en gang til, siger Anne Marie Dalgaard.  

Både Udlændingestyrelsen og Udlændingenævnet vurderer, at Aphinya Pechmuangs tilknyning til Thailand er større end tilknytningen til Danmark. Primært fordi Aphinya Pechmuangs mor valgte at lade datteren blive hos mormoren i Thailand i fire år, mens hun selv boede i Danmark. Derfor kan hun ikke få opholdstilladelse. 

Rettelse: Det har tidligere fremgået af artiklen, at der er et tilknytningskrav for børn. Dette er forkert, da det ikke hedder tilknytningskrav, når det handler om børn, men derimod "krav om potentiale for vellykket integration". 

Fakta: Familiesammenføring

  • Udlændinge med nær familie i Danmark kan få opholdstilladelse i Danmark. Det gives primært til ægtefæller over 24 år og børn under 15 år.
  • Nordiske statsborgere kan uden tilladelse indrejse og opholde sig i Danmark.
  • For statsborgere fra andre EU-lande og Schweiz gælder de særlige EU-regler.
  • Statsborgere fra andre lande skal søge efter udlændingelovens regler.
  • I 2017 blev der givet 7017 tilladelser til familiesammenføring.
  • Heraf var de 4129 til ægtefæller og faste samlevere.
  • I 2016 blev der givet 7679 tilladelser til familiesammenføring. 
Kilde: TV 2
Se indslaget fra søndag, da familien flyttede til Tyskland.

Seneste nyt

fra Nordjylland