Ulven er tysker

DNA-spor viser, at ulven, der lige nu huserer i Vendsyssel, stammer fra et kobbel syd for Hamburg. Og så har den fået et navn.

Der er ikke længere tvivl om, at det var en ulv, der 23. november nedlagde et får i Nordjylland. Og ud fra DNA-spor kan forskere ved Naturhistorisk Museum i Aarhus fastslå, at ulven er tysker. 

Takket være det centraleuropæiske ulvesamarbejde (CEwolf) som Aarhus Universitet er en del af, har det været muligt at fastslå hanulvens identitet og oprindelse ved at matche dens DNA-profil med det centraleuropæiske ulveregister.

Ulven har fået et navn

Ud fra DNA-profilen kan det fastslås, at hannen, som har fået kodenavnet GW781m, er søn af Lübtheen-koblet fra sydøst for Hamborg, hvor dets territorium dækker et militær øvelsesområde i delstaten Mecklenburg-Vorpommern. 

I lige linje over land svarer dette til en afstand på 450 km fra dens fødested til det danske fundsted.

Selvom det ikke med sikkerhed kan siges, hvilket år hanulven er født, så fik dens forældre for første gang hvalpe i 2014, og de har ynglet hvert år siden, så den nordjyske hanulv er som minimum er 1½ år og højest 3½ år.

Han er alene

Forskerne mener, at GW781m er en enlig strejfende hanulv, der leder efter et egnet levested og en mage. 

- Fundene ligger som perler på en snor op igennem Nordjylland. Vi vurderer det derfor som overvejende sandsynligt, at der kan være tale om samme individ, der i perioden fra den 8. november til den 14. december er vandret fra Salling op igennem Vesthimmerland til Vendsyssel, hvor sidste sikre fund blev gjort syd for Skagen Odde. Siden har vi ikke modtaget oplysninger, der med sikkerhed kan bekræfte, hvor den befinder sig, udtaler projektleder af den nationale bestandsovervågning af ulv, Kent Olsen fra Naturhistorisk Museum i Aarhus.

Svømmet over Limfjorden ved Aggersund

På sin vandring må hanulven dermed have krydset Limfjorden sidst i november, skriver forskerne.

Der er sikre ulvefund både nord og syd for Aggersundbroen. Ved en gennemgang af videomateriale fra overvågningskameraer fra Aggersundbroen har man ikke kunnet påvise noget ulvelignende, der krydser broen.

Ulvens vandring op gennem Jylland.
Ulvens vandring op gennem Jylland.
Foto: Naturhistorisk Museum, Aarhus

Derfor formoder forskerne, at ulven er svømmet over Limfjorden, hvilket er forventeligt, da ulve er stærke svømmere.

Vær med til at dokumentere ulvens færd

www.ulveatlas.dk kan man læse mere om, hvordan man kan indsende fund og på den måde bidrage til den samlede viden om ulve i Danmark.

Her kan man også følge arbejdet med at registrere ulve og se de seneste dokumenterede fund af ulv med en geografisk opløsning på 10x10 km. 

Atlassiden er opdateret med de nye bekræftede ulvefund i Nordjylland, og ud over at forskerne i den kommende tid vil tilføje en række nye informationer fra den vestjyske etablerede ulvefamilie, vil man også kunne følge med såfremt nye ulve bliver registreret.

Se billeder af det eneste danske ulvekobbel i Vestjylland. Video: Thomas Boesdal, Søren Krabbe, Jonas Siim Jensen, Mads Skamris, Naturhistorisk Museum, Aarhus & Aarhus Universitet.


Ulven er tilbage

def_thumb,50_percent,default_thumb

play Minister: Vi skal kunne regulere ulvebestanden

Ulv

Borgermøde om ulve: ’Angriber den mine dyr, så skyder jeg den’

121117 Ulv er spottet i Haverslev syd for Aalborg.

Nye ulvespor i Vendsyssel: Her er overblikket over de vilde dyrs færden

120118 Hvor farlig eller ufarlig er ulven egentligt?

play Forening: "Landmænd skal have lov til at skyde ulven"

indlæs flere

Seneste nyt

fra Nordjylland