Ung landmand går mod strømmen

Landbrug skal være stort for at overleve. Det er den gængse opfattelse. 26-årige Thomas Bertram er gået mod strømmen og har købt et mindre landbrug.

De fleste nyuddannede landmænd drømmer om at få fod under eget bord, men med dyre store landbrug er det nærmest umuligt at komme i gang. Men ikke for 26-årige Thomas Bertram.

Han blev uddannet landmand i sommer, og allerede nu står han med sit helt eget landbrug.

- Det føles kanon. Jeg er ovenud lykkelig. For at det kunne lykkes, har jeg tænkt alternativt. Jeg er gået ind på et nichemarked, hvor der er efterspørgsel lige nu, siger Thomas Bertram.

Thomas Bertram har købt et mindre landbrug, som han havde råd til, og er nu i gang med at omlægge til økologi.

- Jeg synes, det er en rigtig god idé. Jeg tænker meget på, at alt storproduktion er startet med nicheproduktion. Så det at man starter med nicheproduktion er vel bare et ønske om, at blive selvstændig og komme så hurtigt i gang som muligt, siger forstander på Nordjyllands Landbrugsskole Erik Poulstrup.

Thomas Bertram blev uddannet sammen med 31 andre landmænd i sommer. Det er kun lykkes for tre af dem at blive selvstændig. Ifølge LandboNord er det ikke unormalt. Tværtimod.

- Som ung landmand i dag er det rigtig svært at få sit eget landbrug, og det kræver noget helt specielt, siger Økonomichef hos LandboNord, Andreas Brandt.

Den gængse holdning er, at et landbrug skal vokse for at overleve, men det bekymrer ikke Thomas Bertram.

- Jeg tror på fremtiden. Det handler om, at være med på det, der sker og være ligeså dygtig, som dem vi skal ud og konkurer imod – hvis ikke dygtigere, siger Thomas Bertram.


Seneste nyt

fra Nordjylland