Ungdomslivet gør ondt på psyken: Flere unge søger hjælp

De danske unge drikker mindre, er mindre kriminelle og ryger mindre end tidligere ungdomsgenerationer. Til gengæld stiger antallet af unge, som søger psykologisk hjælp og vejledning.

Der er ofte travlt hos Headspace i Aalborg. Siden det frivillige rådgivningstilbud slog dørene op i Aalborg i efteråret 2013, har flere end 2500 unge i alderen 12 til 25 år været forbi til samtale.

- Vi kan se, at der er kommet et stigende antal henvendelser fra unge i løbet af de sidste tre et halvt år. Det kan selvfølgelig skyldes, at flere unge bliver bevidste om, at Headspace eksisterer, men det kan også være, fordi flere unge går og tumler med et eller andet, siger Line Brix Madsen, centerchef i Headspace Aalborg.

Mange unge kommer også omkring Ungerådgivningen i Aalborg. De har siden 2009 oplevet en stigning på 15 procent i tilstrømingen af unge. Omkring en tredjedel af de unge, der besøger Ungerådgivningen, kommer for at tale om familierelaterede problemer. Sådan har det været i mange år. De sociale mediers vækst har til gengæld været med til at skabe nye udfordringer.

quote Jeg fandt ud af, at nogle problemer kan man bare ikke klare selv. Og når man går med dem inde i hovedet, så bliver de som regel kun større.

Kasper Kok Jensen, frivillig i Headspace Aalborg

- Man er på døgnet rundt. Mobning finder sted 24 timer i døgnet. Førhen var man bare bekymret, når man skulle i skole. Nu følger det også om natten, siger Ingeborg Andersen, leder af Ungerådgivningen i Aalborg.

I Headspace er der 68 frivillige, som tager sig af samtalerne med de unge. En af dem er Kasper Kok Jensen, som selv fandt ud af, hvor vigtigt det var at have nogen at tale med.

- Jeg har oplevet stor sorg i den nærmeste familie. Jeg havde nogen at tale med, og det var derigennem, at jeg fandt ud af, at nogle problemer kan man bare ikke klare selv. Og når man går med dem inde i hovedet, så bliver de som regel kun større, siger han.

Line Brix Madsen mener, at de fleste unge kommer i Headspace med udfordringer, som andre ungdomsgenerationer også har oplevet. I dag søger de unge til gengæld i højere grad mod forskellige rådgivningstilbud i stedet for at tale om problemerne med deres nærmeste omgangskreds.

- Jeg synes helt klart, der er en oplevelse af, at især i vennekredse kan det være svært at sige: "Jeg har det faktisk ad helvede til." Og i forhold til forældre handler det tit om, at man ikke vil skuffe eller gøre dem kede af det, og det gør måske, at man går og putter med det i længere tid, end man ellers ville gøre, siger Line Brix Madsen.

Herunder kan du se hele historien om de unge i Headspace, der også sendes tirsdag aften.

 

Seneste nyt

fra Nordjylland