Ungdomspolitikere gør klar til skolevalg

På torsdag skal Danmarks mest populære parti findes, når tusindvis af unge studerende går til ’folketingsvalg’ bedre kendt som Skolevalg 2017.

På torsdag er der folketingsvalg, hvor tusindvis skal stemme for at sammensætte et nyt folketing. Men det er ikke et helt almindeligt folketingsvalg. Partierne er de samme, men vælgerne er mellem fjorten og sytten år.

Valget er nemlig det landsdækkende Skolevalg 2017 for elever i folkeskolens ottende til tiende klasser.

Det er blandt andet undervisningsministeriet og Dansk Ungdoms Fællesråd, der står bag begivenheden, for at lære de unge om det danske demokrati. Hele ugen er der debatter rundt omkring på skolerne. Og torsdag skal eleverne så stemme på det parti, som de identificerer sig mest med.

Og to af de ungdomspartier, der de kommende dage skal ud på forskellige skoler i Nordjylland for at debattere, er Venstres Ungdom og Danmarks Socialdemokratiske Ungdom. Noget de gør med glæde. For ungdomspolitikkerne er ikke i tvivl om, at Skolevalget spiller en vigtig rolle i forhold til at gøre de unge klar til at deltage i demokratiet i fremtiden.

- Det er jo ungdommen, der skal tage over i samfundet. Derfor er det også vigtigt, at vi lytter til dem og hjælper dem godt i gang, fortæller Simone Strandsbjerg fra Danmarks Socialdemokratiske Ungdom.

Sammen med unge politikere fra ni andre ungdomspolitiske organisationer skal hun de kommende dage debattere emner som kortere skoledage og højere overførsler til arbejdsløse med 8-10 klasser fra hele Nordjylland. Målet er at engagere de unge og få dem til at forholde sig til politik. På torsdag skal de unge så tage aktivt del i demokratiet, når der skal stemmes på det ungdomsparti, som bedst repræsenterer de unges egne interesser.

- Vi hjælper de unge med at finde frem til deres egne holdninger. Det kan godt være, at de er uenige med mange af debattørerne, men det er også fint, for så har de i det mindste taget stilling, fortæller Daniel Borup fra Venstres Ungdom i Aalborg. 

Skolevalgets store valgaften foregår over hele landet. Den løber af stablen torsdag den 2. februar.


Seneste nyt

fra Nordjylland