Ungerådgivning i vækst: Det er ikke blevet nemmere at være ung

Det er udfordrende at være ung uanset, hvor man bor. Den erkendelse fik Vesthimmerlands Kommune til at oprette et tilbud om rådgivning til unge mellem 12 og 25 år. Et tilbud, som i løbet af sit første leveår har været særdeles velbesøgt.

3.g'erne Vesthimmerlands Gymnasium og HF har fundet ud af, hvilke udfordringer der følger med det at være ung. Og hvor hårdt det kan være at skulle leve op til omverdenens forventninger.

- Der er jo nogen perioder, der er mere pressede end andre. SRP-perioder, og nu til foråret, hvor gymnastiksæsonen for alvor går i gang med opvisninger og sådan noget, så bliver man nødt til at tænke over, hvad man bruger sin tid på, siger Marie Støttrup, der går i 3.g på Vesthimmerlands Gymnasium og HF.

Hun er langt fra alene om at mærke det pres, man som ung er under. Derfor er der også sjældent ledige tider hos psykolog Laila Fauerskov Duch, som to gange om ugen åbner døren for gymnasiets elever.

- Det er sådan, at på ethvert givent tidspunkt, der har jeg 14 dages ventetid, siger Laila Fauerskov Duch.

Det er ikke kun på Vesthimmerlands Gymnasium og HF, at de unge får talt ud. For et år siden åbnede tilbuddet Ungerådgivningen i Aars, og den seneste opgørelse i november viste, at 107 unge havde været forbi til en samtale.

- Det at være ung og at være teenager har nok aldrig været nemt, men jeg tænker heller ikke, at det er blevet nemmere. Der er mange unge, der oplever et stigende pres i forhold til uddannelse og til at klare sig godt, siger Iben Elise Hundahl, som er ledende psykolog hos Underådgivningen i Vesthimmerland.

På Vesthimmerlands Gymnasium og HF kommer de unge ofte ind til psykologen for at snakke om helt almindelige ungdomsproblemer. Laila Fauerskov Duch er ikke overrasket over, at mange af gymnasieeleverne vælger at tale med hende frem for en fra deres nærmeste omgangskreds.

quote Det at være ung og at være teenager har nok aldrig været nemt, men jeg tænker heller ikke, at det er blevet nemmere.

Iben Elise Hundahl, ledende psykolog hos Underådgivningen i Vesthimmerland

- Det med at have en god ven, som man også kan dele det svære med. Det er der faktisk mange af dem, der ikke har. De har gode bekendte, som de ses meget med, men der er ikke det dybere lag, hvor man har tillid til, at man kan dele mere med dem, siger Laila Fauerskov Duch, som bakkes op af en af eleverne på gymnasiet.

- Jeg kan godt se, at der er nogen fra min klasse, som har brug for at snakke med nogen, siger 3.g'eren Henrik Grønhøj.

De unges store tilstrømning til rådgivningstilbuddene indikerer ikke nødvendigvis, at flere unge i dag har det svært psykisk end tidligere, men den nuværende ungdomsgeneration tømmer i højere grad rygsækken hos personer, de ikke har en relation til, end deres forgængere gjorde.

- Jeg tror, at der er blevet en større åbenhed over for at snakke med nogen uden for ens umiddelbare netværk. Og jeg tror, at der er blevet en større bevidsthed om de fordele, der ligger i det. Der er nok mange unge, som er blevet mere klar over, hvad det egentlig gør for en at kunne snakke med nogen, som man ikke på samme måde står til ansvar for næste dag, siger Ida Arlander Hald, psykolog ved Ungerådgivningen i Vesthimmerland.

Det er Marie Støttrup enig med psykologen i.

- Hvis der er sket et eller andet i vejen, så er det rart, at man kan snakke med nogen, som står uden for, siger hun.


Seneste nyt

fra Nordjylland