Uopmærksom i trafikken? Her er konsekvenserne

I værste fald kan det koste menneskeliv, hvis man som bilist har travlt med at fokusere på telefonen, radioen eller gps'en i stedet for at køre den bil, man sidder i.

Det kan virke tillokkende, når der alligevel er nogenlunde ro på motorvejen eller landevejen, eller når man triller lige så stille af sted i en kø og alligevel ikke har andet at lave - det, med lige at gribe mobiltelefonen og svare på en besked eller tjekke de sociale medier.

Problemet er bare, at det er hamrende farligt. Uanset om du kigger på telefonen, radioen eller gps'en, mens du sidder bag rattet, er det ting, der tager opmærksomhed fra det, du egentlig bør koncentrere dig om, nemlig at køre bil. 

Og det kan have alvorlige konsekvenser. 

Ifølge Rådet for Sikker Trafik mistede 283 danskere - herunder 27 nordjyder - livet i en trafikulykke fra 2011 til 2015, hvor en eller flere af de involverede var uopmærksomme på ulykkestidspunktet.

Som at køre med en pose over hovedet

Helt konkret er uopmærksomhed den store synder i en tredjedel af alle trafikulykker i Danmark. Det er egentlig ikke så underligt, for når man fjerner øjnene fra vejen, overser vi rigtig mange ting - skilte, vejafmærkninger og andre trafikanter. 

Dermed øger vi ikke kun risikoen for at ramme andre, men også for at ende i en soloulykke, fordi vi let kan overse et vejsving.

Tal fra Rådet for Sikker Trafik viser, at...

  • vi i gennemsnit foretager os distraherende ting i 30 procent af den tid, vi kører bil - og at hovedsageligt er ting, der foregår inde i bilen, der distraherer os.
Kilde: Rådet for Sikker Trafik

Hver gang vi fjerner øjnene fra trafikken omkring os, mister vi vigtige meter. Kører man for eksempel 80 kilometer i timen og kigger på sin telefon i fire sekunder, svarer det til at køre 89 meter med en pose over hovedet. Er hastigheden nede på 50 kilometer i timen, kører man 56 meter i blinde ved at kigge væk i fire sekunder.

 
 
Foto: Rådet for Sikker Trafik

​Længere tid om at reagere og bremse

Uanset om man er erfaren eller en nybegynder udi det at køre bil, er det farligt at miste opmærksomheden bag rattet. 

Man bliver nemlig dårligere til at afkode trafikken, når man har travlt med alt muligt andet, og man bliver langsommere til at reagere og undvige eventuelle forhindringer.

Det betyder, at ens bremselængde bliver længere. Og det betyder også, at ens ratbevægelser bliver større og mere voldsomme, så man kan slingre og i værste fald køre af vejen eller ende i den modsatte vejbane.​


Seneste nyt

fra Nordjylland