Utzon 100 år: Fra dårlig skolegang i Aalborg til operahus i Sydney

Kronprins Frederik åbner mandag en ny udstilling i Utzon Center i Aalborg, der hylder den verdensberømte Aalborg-dreng, Jørn Utzon.

Alle kender Operahuset i Sydney, den ikoniske bygning i Australien med de hvide skaller. Arkitekten bag mesterværket, Jørn Utzon, døde i en alder af 90 år. I dag, mandag den 9. april 2018, kunne han være fyldt 100 år. Og det er i den anledning, at Utzon Center i Aalborg hylder arkitekten med udstillingen ”Horisont - et Operahus og en verden til forskel”.

Kronprins Frederik får æren af at klippe snoren i eftermiddag. Jørn Utzons datter, Lin Utzon, og sønnen Jan Utzon vil også kaste glans over begivenheden. Og i Musikkens Hus får en ny film om den berømte arkitekt premiere. Der er med andre ord lagt op til den helt stor fejring i Aalborg.

"Klassens næstdummeste dreng"

Historien om Jørn Utzon begyndte i Aalborg. Jørn Utzon var spæd, da familien flyttede fra København til Aalborg. Faderen, Aage Utzon, havde fået job som driftsingeniør på P.H. Stuhrs Skibsværft i Aalborg.

Familien boede først i en lejlighed i Vestbyen, senere i villa i Vejgaard. Jørn Utzons skolegang var ikke noget at prale af. Han omtalte det som tidsfordriv og har selv sagt, at han var ”klassens næstdummeste dreng kun overgået af en ren galning”.

Men han fik sine eksamener fra både Klostermarksskolen og gymnasiet, Aalborg Katedralskole.

Naturarkitekten fra Aalborg

Jørn Utzon forlod Aalborg som 19-årig og kom ind på Arkitektskolen i København, hvor han blomstrede. Han var havnet på den rette hylde, og havde da også fået meget med fra Aalborg, der havde naturen lige uden for døren.

quote Utzon mente, at en arkitekts begyndelsessted er at øve sig i at opleve. I Mexico så han for eksempel, hvordan templerne i junglen var hævet på kæmpestore platforme. Det brugte han, da han tegnede Operahuset i Sydney.

Line Nørskov Eriksen, kurator

- Den unge Jørn sejlede på fjorden i de joller og sejlskibe, faderen konstruerede. Han gik på jagt og nød at være i naturen. Som arkitekt ville han netop genetablere forholdet mellem natur og arkitektur, siger Lasse Andersson, kreativ direktør på Utzon Center.

Den aktuelle fødselsdagsudstilling handler om de mange dannelsesrejser ud verden, Jørn Utzon foretog.

- Utzon mente, at en arkitekts begyndelsessted er at øve sig i at opleve. I Mexico så han for eksempel, hvordan templerne i junglen var hævet på kæmpestore platforme. Det brugte han, da han tegnede Operahuset i Sydney, siger udstillingens kurator, Line Nørskov Eriksen.

Kompromisløs Utzon så aldrig sit operahus

Det lå ikke lige for, at den forholdsvis ukendte Jørn Utzon skulle vinde den internationale konkurrence om at bygge et Operahus i Sydney. Juryen havde hele 233 forslag at vælge imellem og faldt altså for de forholdsvis enkle skitser, Jørn Utzon havde sendt ind.

Som 38-årig, i 1957, kom danskeren til at stå i spidsen for det enorme og yderst komplicerede byggeri. Tagkonstruktionen - altså de berømte skaller - voldte ingeniørerne så store problemer, at de kastede håndklædet i ringen. 

- Da ingeniørerne støder på problemer, som de ikke kan beregne sig til, begynder Utzon at sidde og modellere sig frem til en løsning. Han tænker med hovedet og hænderne. Så historien om skallerne, er historien om, hvordan en kugle kan skæres op. Lidt som når man piller en appelsin, siger Lasse Andersson.

Jørn Utzon måtte forlade sit mesterværk i utide, inden det stod færdigt. Det alt for optimistiske budget var overskredet. Der blæste nye politiske vinde, og den kompromisløse Utzon kunne ikke leve med de besparelser, der blev krævet. Han nåede at se skallerne rejst, men det færdige byggeri så han aldrig.

Han sagde op.

Aalborgs mest betydningsfulde arkitekt

I dag er arkitekter verden over, også i Australien, enige om at hylde den danske arkitekt. I 2003 fik han arkitekternes Nobelpris, Pritzkerprisen. I Utzon Center betragtes han som den mest betydende danske arkitekt nogensinde.

Operahuset har hvert år besøg af mere end otte millioner mennesker. Det genererer turistindtægter i milliardklassen og har trods budgetoverskridelserne vist sig at være en fantastisk investering. Det er den yngste bygning, der nogensinde er optaget på UNESCOS verdensnaturarvsliste.

Ud over Operahuset fremhæves også Jørn Utzons byggeri af et parlament i Kuwait og Bagsværd Kirke som nogle af hans mest betydningsfulde bygninger. Villaen Can Lis på Mallorca er et yndet mål og en del af pensum for de arkitektur-studerende, der holder til i Utzon Center i Aalborg.

Bygningen på havnefronten i Aalborg, som Jørn Utzon tegnede sammen med arkitektsønnen Jan Utzon, blev indviet for 10 år siden og står som det senest byggede hus fra den verdensberømte danskers hånd.

Åbningen foregår mandag klokken 14 for inviterede. Klokken cirka 15.10 forlader kronprinsen Utzon Center, og udstillingen er umiddelbart herefter åben for offentligheden helt til klokken 22.


Seneste nyt

fra Nordjylland