Viceborgmester og 3F-formand: Rebild skal ikke være del af storkonflikt

Rebilds viceborgmester vil have byrådet til at gå imod KL's lockout-varsel, hvis overenskomstforhandlingerne ender i konflikt. Men det kan slet ikke lade sig gøre, lyder det fra ekspert.

Rebild Kommune skal slet ikke rammes af den lockout, som KL har varslet overfor landets kommunalt ansatte. I hvert fald ikke hvis man spørger kommunens viceborgmester, Allan Busk (Den Social Fællesliste). 

Derfor vil Allan Busk, som ved siden af posten som viceborgmester også er formand for 3F i Nordjylland, nu stille forslag i byrådet om, at kommunen ikke skal følge KL's varsel om lockout og på den måde stå uden for konflikten.   

- Det er et fuldstændig unødigvendigt kampskridt, som KL har taget, og det kan jeg ikke bakke op om. Jeg mener, det er at optrappe konflikten, det der sker lige nu, mener Allan Busk. 

Forskel på arbejdsgiver og fagforening

Allan Busks udmelding kommer, efter at KL's hovedbestyrelse onsdag besluttede at besvare de kommunalt ansattes strejkevarsel med en omfattende lockoutvarsel. 

Men bør I ikke stå sammen i kommunerne på samme måde, som de gør i fagforeningerne?  

quote Det er et fuldstændig unødvendigt kampskridt, som KL har taget. 

Allan Busk, viceborgmester, Rebild Kommune

- Der er kæmpe stor forskel på, hvordan det er at være arbejdsgiver og fagforening. Fagforeningerne har overenskomster, der udløber, og derfor er de tvunget til at give et strejkevarsel. KL er ikke tvunget til at give et lockout-varsel, siger Allan Busk. 

- Og så er der også det, at fagforeningerne har givet strejkevarsel på omkring 100.000 medarbejdere, hvor KL skal spille med musklerne og vil lockoute 250.000, samtidig med de siger, at de ikke vil ramme landets borgere. Det er jo helt galt det her, fortsætter Allan Busk.

Ingen mulighed for at træde ud 

Men selv hvis det skulle lykkes Allan Busk at få opbakning fra sine byrådskolleger i Rebild Kommune, så er det slet ikke muligt for kommunen at gå imod KL's lockout. Den slags kan nemlig ikke lade sig gøre, når først konflikten er varslet, lyder det fra arbejdsmarkedsforsker ved Aalborg Universitet, Laust Høgedahl.

- Nu kører konflikten, og for at konflikten kan foregå efter de regler, der er, har man ikke mulighed for at træde ud. Truslen om konflikt er jo lige så vigtig som selve konflikten, så hvis man har et forløb, hvor folk begynder at melde sig ud og ind og gøre forskellige ting, så har konflikten ikke den virkning, den skal have, som et middel til at prøve at få modparten til at komme med nogle indrømmelser i forhandlingerne, fortæller forskeren. 

Hvis det ikke lykkes for arbejdsmarkedets parter at nå frem til en overenskomstaftale, kan en strejke træde i kraft den 4. april. Arbejdsgivernes lockout kan herefter træde i kraft den 10. april. 

Storkonflikten kommer hver dag nærmere, men flere vil forsøge at omgå konsekvenserne af lockout og strejke

 


Seneste nyt

fra Nordjylland