Vindmøllevinge skal have kontrolleret tæv i Aalborg

Verdens største vindmøllevinge blev i nat fragtet hele vejen op gennem Jylland for at ende i Aalborg. Den gigantiske møllevinge står nu populært sagt over for et halvt års kontrolleret tæv og mishandling.

Vingen blev på 6 timer fragtet de 220 kilometer fra Lunderskov ved Kolding til Blade Test Center i Aalborg. Autoværn blev pillet ned, der blev kørt lige over rundkørsler og transporten gik hurtigere end forventet.

- Jeg havde fået at vide at de tidligst ville komme 5.30, men klokken 3 blev jeg vækket, hvor de sagde at de ville være her om en halv time, fortæller Erik Steen Jensen, direktør for Blade Test Centre Aalborg.

quote Det er en kæmpe anerkendelse og det er vi selvfølgelig stolte af, at vi er blevet valgt til.

Erik Steen Jensen

Vindmøllevingen på godt 88 meter er en prototype udviklet af LM Wind Power. Den er kommet til Aalborg for at blive udsat for en styrke og udmattelsestest, der skal svare til 25 års slid på havet. Testen skal afsløre hvilke svagheder vingen har.

- Vi regner med at det tager cirka et halvt år at gennemføre alle testene. Så har sådan set slidt vingen op og påført den lige så mange belastninger som den ville opleve i hele sin levetid og lidt mere til for at være på den sikre side, siger Erik Steen Jensen.

Vingen vejer næsten 34 ton og når den bliver monteret på en mølle skal den levere strøm til 10.000 husstande. Testen af vingen er den mest prestigefyldte opgave Blade Test Center nogensinde har haft.

- Det er en kæmpe anerkendelse og det er vi selvfølgelig stolte af, at vi er blevet valgt til. Der er tre testcentre i Europa som kan teste sådan en vinge og vi er dem der har mest erfaring, og det betyder nok også noget at vi ligger tæt på, siger Erik Steen Jensen.


Seneste nyt

fra Nordjylland