Virksomheder vil lære udenlandske ansatte dansk

Frederikshavn Kommune, Erhvervshus Nord og VUC&hf Nordjylland samarbejder med lokale virksomheder om at give medarbejderne mere sprogundervisning.

Mange virksomheder i Frederikshavn Kommune har udenlandske medarbejdere ansat, og det har øget behovet for at gøre sprogundervisning til en integreret del af arbejdsdagen. Den udfordring forsøger de lokale virksomheder nu at løse i samarbejde med kommunen, Erhvervshus Nord og VUC&hf Nordjylland.

- Det giver en større tilknytning til kollegaerne og lokalsamfundet, hvis man forstår sproget. Vi ved, at de udenlandske ansatte begår sig bedre med de danske kollegaer, og der sker færre kommunikationsbrist og fejl, hvis de lærer dansk, siger Almina Nikontovic, som er bosætningskonsulent i Frederikshavn Kommune.

Frederikshavn Kommune har i de seneste år oplevet en massiv vækst i antallet af udenlandske ansatte. I 2015 var der 1.283 fuldtidsbeskæftigede udenlandske ansatte i Frederikshavn Kommune, hvilket er en stigning på 72 procent siden 2011.

Det store rykind af udenlandsk arbejdskraft, som særligt kommer fra Østeuropa, møder en sprogmæssig barriere i Danmark. Frederikshavn Kommune og Erhvervshus Nord er derfor i gang med at etablere et nyt netværk for virksomhederne i kommunen. Her skal der sættes fokus på fremtidens muligheder og udfordringer i forhold til udenlandsk arbejdskraft.

- Vi får et stigende behov for arbejdskraft i fremtiden og her er rekruttering af kvalificeret, udenlandsk arbejdskraft en del af svaret. Det er vigtigt, at vores erhverv begynder at indstille sig på, at for eksempel højtuddannede og specialister kan være udenlandske. Det stiller krav til virksomhederne, fordi manglende danskkundskaber kan blive en barriere for høj produktivitet, siger Niels Bay Christensen, erhvervsdirektør i Erhvervshus Nord.

Virksomhederne, som er med i netværket, får mulighed for at tilbyde deres ansatte danskundervisning på arbejdspladsen. En af de virksomheder, der har gjort brug af tilbuddet, er el-firmaet Elcor-Skagen, som har ti elektrikere fra Rumænien og en el-ingeniør fra Cypern ansat.

- De lærer helt elementær dansk på kurset. Det er en stor fordel, hvis vi kan kommunikere på dansk, da det ellers er på engelsk, som alle ikke behersker lige godt. Når vi kommunikerer på samme sprog, kan vi kommunikere mere effektivt, mindre information går tabt, og der sker dermed færre fejl i produktionen, siger Michael Nielsen, administrerende direktør i Elcor-Skagen.

Han er helt overbevist om, at sprogundervisningen også gavner de ansatte i deres fritid. Hovedparten af dem bor i Frederikshavn med deres familie, og de nyvundne danskkundskaber kan hjælpe dem til at blive en del af lokalsamfundet.

- Vi tror på, at sprogundervisningen i høj grad også gavner dem selv, da det giver dem nogle bedre forudsætninger for at integrere sig i lokalsamfundet, når de har fri. Ellers kan de have tendens til at samle sig i små grupper, hvilket hæmmer integrationen, siger Michael Nielsen.

Tilbuddet om sprogundervisning er som udgangspunkt gratis for både virksomheder og ansatte.


Seneste nyt

fra Nordjylland