Webdok

På Botilbud Feddet begynder Mias liv igen


Mia Lykke Jensen stoler ikke på nogen, da hun første gang træder ind i det røde hus, der er Botilbud Feddet i Saltum.

Det er i sommeren 2016. Hun er 23 år gammel.

Det eneste, Mia har prøvet indtil da, er at blive misbrugt og svigtet. Hun kæmper med traumerne fra en barndom, der er forsvundet i psykisk og fysisk vold og seksuelle overgreb, og hun har forsøgt at dæmpe smerten i sig selv med stoffer lige siden.

Nu er Feddet i Saltum hendes sidste chance for at komme på ret køl. Her bor i forvejen ni andre unge, der hver især har problemer af samme slags. Misbrug og psykiske diagnoser. De er blevet henvist hertil af deres kommuner, fordi der ikke findes andre tilbud, der kan hjælpe dem.

Hvis de vil noget med livet, er det her, det skal ske. Men for Mia Lykke Jensen virker det uoverskueligt. Hun har det, som om hun står foran et tårnhøjt bjerg uden nogen som helst anelse om, hvordan hun skal begynde at klatre opad. Og hvis hun først forsøger, falder hun ned igen og slår sig på vejen. Sådan har det været i flere år.

Hvorfor skulle det her blive anderledes? 

 
 
Foto: Benny Kristensen

 

Botilbud Feddet

  • Er et midlertidigt opholdssted for mennesker mellem 18 og 50 år med psykiske lidelser, misbrugsproblemer og behandlingsdomme.
  • Blev oprettet i 2002.
  • Har i dag plads til 10 beboere ad gangen fordelt på to adresser i Saltum.
  • Derudover driver botilbuddet også et værksted og en café, hvor beboerne bliver aktiverede.

Da Mia Lykke Jensen er ni år gammel, havner hun i den forkerte verden. Sådan beskriver hun det i hvert fald selv - de forkerte mænds verden.

Her bliver hun udsat for overgreb efter overgreb, både voldelige og seksuelle, og de fortsætter, indtil hun som 14-årig bliver indlagt på et ungdomspsykiatrisk hospital.

Siden har myndighederne forsøgt at hjælpe hende med medicin og forskellige tilbud. Men der var ikke noget, der virkede. Så for at få ro i hovedet, for at slippe for flashbacks fra sin barndom, bare for at kunne være til, begynder Mia Lykke Jensen at medicinere sig selv. Med alkohol, hash, heroin, morfin, amfetamin. Alt for at slippe ud af sit eget sind.

Sådan er virkeligheden også for flere af de andre beboere på Feddet. 

 
 
Foto: Benny Kristensen

Blandt andet Bjarne Ekkersbo, der har tilbragt flere år på botilbuddet, fordi han med sin angst, skizofreni og paranoia har svært ved at fungere andre steder. Emil Petersen er på botilbuddet på grund af omsorgssvigt i sin barndom, kriminalitet og personlighedsforstyrrelser. 

 
 
Foto: Benny Kristensen

Og Mia Elena Pedersen, som er en af de nyeste på stedet, har brug for hjælp til at komme på højkant igen efter en voldsom trafikulykke sidste år, som kastede hende ud i et stofmisbrug.

På Feddet i Saltum får de hver deres handlingsplan, og der er 20 ansatte på stedet til at sørge for, at de følger dem og rykker sig i en positiv retning - i retningen af et bedre liv uden misbrug.

Det er i køkkenet, at Mia Lykke Jensen først begynder at føle sig tilpas. Hun er med til at lave madplaner for hver dag for sig selv og de andre beboere, og hun er med til at lave mad og bage kager.

På Feddet handler det ikke kun om at være. Det er ikke et opbevaringssted. Hver dag bliver der krævet noget af beboerne, og de skal arbejde. Med sig selv og med noget af det, Feddet kan tilbyde. Det kan for eksempel være på et værksted eller i caféen, Ka-Fe Feddet på hovedgaden i Saltum.

En stor del af tiden går også med den rigtige behandling. Snakke med socialrådgivere, tilknyttede pædagoger, psykiatere.

Ændringerne kommer lige så stille for Mia Lykke Jensen. Hun falder til. Hun vokser. Hun opdager, at de ansatte på Feddet rent faktisk holder, hvad de lover - at de er der, når hun har brug for dem. 

Over de næste to år genvinder hun lige så stille det, hun har mistet. Tilliden til andre mennesker.

- De er her stadig efter så lang tid. Jeg kan lave lige så meget lort, det skal være, jeg kan være fucked up. Og de står der stadig med åbne arme. Man får aldrig skældud her. De er der bare, siger Mia Lykke Jensen.

Der er stille i Ka-Fe Feddet i Saltum en grå eftermiddag. Mia Lykke Jensen sidder bøjet over sine skolebøger. Hun rynker brynene over engelske verber og kringlet grammatik.

- Hedder det virkelig "all the way", spørger hun den pædagog, der har vagten i caféen.

- Ja, det gør, svarer han.

- Ej, du tager pis på mig, svarer hun og griner. 

 
 
Foto: Benny Kristensen

Mia ville aldrig selv have turdet tro på, at det kunne lade sig gøre for halvandet år siden - men hun er startet på VUC i Aabybro. Hun går i skole nu og forsøger at indhente noget af alt det, der er blevet forsømt i så mange år. Blandt andet engelsk. Så hun kan forfølge sin drøm om at blive sygeplejerske eller pædagog og vise verden, at man godt kan komme ud på den anden side.

Da klokken går, og eftermiddagens første gæster viser sig for at få en kop kaffe og et stykke kage med is, forlader Mia Lykke Jensen lektierne og tager medarbejderrollen på sig.

Hun synes, det er rart at have kontakt med "rigtige" mennesker på den her måde. Også så de kan se, at psykisk syge mennesker kan være helt anderledes, end man måske ville forvente. Med rolig hånd langer hun de to skåle med is over disken og ønsker god fornøjelse. 

 
 
Foto: Benny Kristensen

Mia Lykke Jensen er på vej med sit liv. Hun har genstartet det. Men hun kunne ikke have gjort det uden Feddet.

- Det er jo det, de kan, pædagogerne her. De løfter dig det første stykke op af det høje bjerg. De giver dig en fin bæresele på, og så lader de dig få fodfæste. Så slipper de dig, så man selv kan klatre videre, men man ved, at de står og er klar til at gribe én, hvis man falder, siger Mia Lykke Jensen.

På den måde bliver det bjerg, der er livet, lidt lettere at bestige. 

Se programmet "Feddet - et botilbud i Nordjylland" på TV2 Nord Salto tirsdag den 11. september klokken 19.50 - eller klik på linket her for at se snigpremieren.

Tekst: Camilla Thorup Christoffersen
Foto og video: Benny Kristensen