Yihaaaa - cowboys og levende historie på Vildmosemuseet

Vildmosemuseet i Brønderslev skruede mandag tiden tilbage til 1930'erne og genoplivede cowboy-traditionen for de fremmødte børn.

Der var engang, hvor vaskeægte cowboys regerede i Vildmosen i Nordjylland. Engang, hvor de tyggede skråtobak og ridende passede deres køer i området. Engang, hvor en mand var en rigtig mand, og hvor kvinderne regerede i køkkenet.

Mandag blev 1930'ernes og 1940'ernes historie om kvægdriverne i Store Vildmose vakt til live på Vildmosemuseet i Brønderslev. Her blev der igen kastet med lassoer og tvundet reb, men denne gang i børnehøjde.

- Livet i Store VIldmose har været hårdt og meget anderledes end vores liv i dag. Derfor er det en stor oplevelse for børn at få et indblik i dagligdagen som kvægpasser i 1930'erne og 1940'erne, fortæller Christina Lynge Gjørup fra Museerne i Brønderslev Kommune.

Som rigtig cowboy skal tøjet være i orden, så der skal en god kasket og nogle seler til - og også de helt rigtige navne til drengenes cowboy-aliasser. Bertel Nørhave Pedersen og Rasmus Væhrens var bare to af dem, der kastede sig ud i disciplinerne som Jørgen og Knud.

- Det er faktisk sjovt. Når man kan prøve at være i de gamle dage, er det sjovt, også i stedet for bare at sidde og spille, lyder det fra Rasmus Væhrens, der bliver suppleret af sin kammerat:

- Men det er også hårdt at arbejde i de gamle dag. Man skal have nogle gode muller, siger Bertel Nørhave Pedersen.

En rigtig Vildmose-cowboy var faktisk en landbrugselev, viser det sig. Hvert år blev der nemlig rekrutteret 70 elever, der skulle passe de 4000 køer i mosen.

Udover cowboy-temaet kunne børnene på Vildmosemuseet mandag også prøve kræfter kartoffeltryk i forskellige afskygninger og at lave en ret med kartofler på museets gamle, tørvefyrede ringkomfur - for efterårsferien startede jo faktisk som "kartoffelferien". 

På Store Vildmosemuseet kan børn og voksne blive klogere på, hvad en nordjysk cowboy er.

Seneste nyt

fra Nordjylland