Det går den forkerte vej: 22 minkfarme er corona-smittede - otte andre er mistænkt for at være smittet

Nu er 30 minkfarme i Hjørring og Frederikshavn kommuner enten smittede med corona eller under mistanke for at være smittet med corona. Det er en stigning på ti på bare fire dage.

Det går den forkerte vej, når det handler om coronavirus på de nordjyske minkfarme.

Der er nu 22 smittede minkfarme og otte minkfarme, hvor der er mistanke om smitte. Alle smittede og mistænkte besætninger er i Hjørring og Frederikshavn kommuner.

Det oplyser Fødevarestyrelsen. 

Det svarer samtidig til det samlede smittetal for hele landet for smittede pelsdyravlere. Det vil sige, at alle smittede besætninger findes i Vendsyssel. 

Hvorfor smitten rammer helt lokalt i Vendsyssel, er der endnu ingen forklaring på, ligesom der heller ikke er noget entydigt svar på, hvordan coronasmitten kan sprede sig så hurtigt fra farm til farm.

Det vil borgmester i Hjørring Kommune, Arne Boelt (S), gerne have svar på hurtigst muligt.

- Vi skal have det her stoppet, siger han og fortsætter:

- Det gør folk i hele Hjørring ængstelige, at det ikke stopper, og jeg møder folk, der er utrygge ved, at det bliver ved at gå den forkerte vej.

Det kan ende fatalt

Borgmesteren frygter, at smittetallet blandt minkfarmene i Vendsyssel bare stiger og stiger, så længe man ikke har klarhed over, hvorfor flere og flere minkfarme bliver konstateret corona-smittede.

- Det, jeg hører fra myndighederne, er, at det er mennesker, der smitter mink, og hvis det er tilfældet, så er der noget galt med værnemidlerne. Det er ikke for at udskamme minkavlerne, men det her kan ende fatalt for dem, hvis ikke det bliver bremset nu, siger Arne Boelt.

Forleden meddelte Fødevareministeriet, at landets minkfarme vil få uanmeldt kontrolbesøg af Fødevarestyrelsen. 

Det skal sikre, at personalet på farmene tager de nødvendige forholdsregler med blandt andet brug af mundbind, håndsprit og andre værnemidler. De uanmeldte kontrolbesøg er indført efter, der er fundet COVID-19 i et stigende antal minkfarme netop i Vendsyssel.

- Det er naturligvis bekymrende, at smitten breder sig, og vi skal sikre, at smitterisikoen er så lille som muligt. Derfor har jeg bedt Fødevarestyrelsen om at tage på uanmeldte stikprøvekontroller for at tjekke op på, om de ansatte på landets minkfarme følger myndighedernes anvisninger om brug af værnemidler og andre forholdsregler, siger fødevareminister Mogens Jensen i en pressemeddelelse. 

- Betal avlerne for at blive hjemme

Borgmester Arne Boelt (S) erkender, at det er et skridt på vejen, at fra myndighedernes side nu tager affære, men understreger, at det måske desværre slet ikke er nok. 

Han foreslår, at man fra ministeren side indfører et ekstraordinært forsigtighedsprincip for minkavlerne i Vendsyssel.

- Mange af de her minkavlere har jo job ved siden af at være minkavlere, og jeg mener, man burde indføre en ekstra beskyttelse for minkavlerne og deres familier i form af ekstraordinært forsigtighedsprincip, når vi står i så alvorlig en situation. Det kunne være, at man betalte hele husstanden for at blive hjemme og passe minkene, så ingen skulle ud og arbejde andre steder uden for farmen, så kunne smitterisikoen mindskes, foreslår Arne Boelt.

Han understreger, at samme praksis er blevet brugt i forbindelse med udbrud på bl.a. sygehuse og plejecentre.

- Hvis vi fra kommunal side havde så meget rod i butikken i forhold til at inddæmme corona-virus på for eksempel plejecentre, jamen så ville vi som kommune være blevet hængt ud, mener Arne Boelt.

Fra menneske til mink

I forbindelse med et corona-udbrud på et plejecenter i Sindal har det vist sig, at corona-virus stammede fra en minkfarm i området, ligesom samme variant af virus senere dukkede op på andre farme i Vendsyssel.

Det har en forskningsgruppe fra henholdsvis Aalborg Universitet og Statens Serum Institut slået fast. Forskerne har undersøgt, om virus er blevet mere smitsomt eller farligt efter at have hoppet mellem mennesker og mink, men det tyder intet på.  Det skriver fagbladet Danske Minkavlere.

- Andre dyrearter har, så vidt vi ved, ikke givet anledning til tilsvarende udbrud. Det er derfor, der er så stort fokus på mink. Mennesker bærer virus ind til minkene, og når der er så mange mink, vil der også være en høj virusudskillelse, siger Helle Daugaard Larsen, Afdeling for Infektionsepidemiologi og Forebyggelse hos Statens Serum Institut, til fagbladet Danske Minkavlere.

Derfor appellerer hun til, at minkavlere og andre, der er kontakt med mink lader sig teste en gang om ugen, og man så i øvrigt følger Sundhedsmyndighedernes generelle anbefalinger til punkt og prikke.

Million-eksport ramt

Samme opfordring lyder fra Hjørrings borgmester Arne Boelt, der samtidig frygter for hele erhvervet med minkfarme.

Det er ikke mindst med tanke på, at der om et par måneder er sæson for at pelse minkene. Det blive sige, minkene bliver slået ihjel og pelset, hvorefter pelsene bliver forarbejdet og gjort klar til salg. 

En industri som de danske minkavlere traditionelt tjener mange milioner kroner på  som eksportvarer til bla. Kina. En industri som gennem årerne har været presset, men branchen spåede i begyndelse af 2020  en udsigt til, at året kunne blive det ventede vendepunkt i en cyklisk lavkonjunktur i pelsbranchen.

Det satte corona-krisen en stopper for, da Kopenhagen Fur ikke har kunnet sælge skind i de forventede mængder. 

Auktionssalget nåede slet ikke at komme i gang, før coronapandemien begyndte at gøre sig gældende. Kunderne har udskudt skindkøb, og generelt har auktionsåret været hæmmet af rejserestriktioner og corona-påvirket økonomi på eksportmarkederne i Asien, Europa og Nordamerika. Først på den netop holdte august-auktion kom de første spæde tegn på en vending. Kopenhagen Fur har fortsat en auktion planlagt i september, men det står allerede nu klart, at et betydeligt antal usolgte skind må overvintre i auktionshuset og dermed influerer på forventningerne til balancen mellem udbud og efterspørgsel. Det oplyser Kopenhagen Fur i et nyhedsbrev. Kopenhagen Fur er verens største auktionshus for pels og et andelsselskab ejet af de danske minkavlere. 

Arne Boelt tør slet ikke tænke på de økonomiske konsekvenser, corona-situationen i Vendsyssel kan få for markedet og ikke mindst de lokale minkavlere.

- Det er en katastrofe for minkavlerne det, der sker nu, og jeg er bange for, det bliver værre, siger Arne Boelt.


Coronavirus

corona vaccine

Alle vaccinecentre i Nordjylland er nu lukkede

Henrik Nielsen, Aalborg Universitetshospital

play Får vi corona-jul igen i år? - Nej, ingen grund til bekymring, siger ekspert

coronatest

play - Vi må forvente en fjerde coronabølge, siger nordjysk professor

PH 280622 SI Spildevand tjekkes for corona Still

play Afføring gør, at coronasmitten kan følges tæt over sommeren

indlæs flere

Seneste nyt

fra Nordjylland