I dag overtager Forsvaret tidligere ammunitionsfabrik, men produktionen lader vente på sig

Til sommer er der efter planen styr på, hvem der skal stå for produktionen.

I dag fik Forsvaret nøglerne til den tidligere ammunitionsfabrik, som gik under navnet Krudten.

Det fortæller Anders Binderup, der er chef for Planlægningsafdelingen hos Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse.

Da TV2 Nord taler med ham, er han selv på vej til Elling, da Forsvarets overtagelse af bygningerne markeres med en mindre intern seance tirsdag formiddag.

Regeringen besluttede i slutningen af 2023, at der atter skal produceres ammunition i de gamler lokaler på Tuenvej ved Elling. Trods dagens overtagelse af bygningerne skal borgerne i og omkring området dog ikke forvente, at produktionen går i gang i nærmeste fremtid.

- Der går noget tid endnu. Vi snakker i hvert fald år, siger Anders Binderup.

010322 FO Ammunitionsfabrik opkøbt
Foto: Hans-Christian Lauritzen

Man kunne ellers fristes til at tro, at processen ville gå hurtigere, nu der tidligere er blevet produceret krudt og kugler ved Elling.

Der skal imidlertid først styr på, hvem det er, der skal stå for produktionen, før arbejdet for alvor kan gå i gang.

-  Der kører en proces lige nu i koncernen, som ledes af vores kolleger i Materiel- og Indkøbsstyrelsen. Når de har valgt en operatør skal vi i dialog med dem og finde ud af, hvilke bygninger der skal bruges, og så skal vi begynde at lave den reelle klargøring af en bygningsplan, oplyser Anders Binderup.

Om fabrikken

Ammunitionsfabrikken blev etableret helt tilbage i 1676 i København under navnet Fyrværkerikompagniet og flyttede til Elling seks kilometer nord for Frederikshavn i 1968, da Bådsmandsstrædes Kaserne blev nedlagt i forbindelse med oprettelse af Hærens Materielkommando. På det tidspunkt havde fabrikken skiftet navn til Ammunitionarsenalet.

Arsenalet producerede siden etableringen i 1676 ammunition til det danske forsvar og tilhørte indtil 2008 Forsvarets Materieltjeneste. Her blev fabrikken i Elling solgt til den spanske producent af ammunition Expal.

Næsten på toårsdagen for fabrikkens lukning i 2020 kom stedet på danske hænder, da fire lokale investorer købte fabriksbygningerne.

Bliver en omkostelig affære 

Den nystartede danske virksomhed AMA Group, som blev stiftet 16. februar, har meldt sig på banen, og forinden dem har den norske virksomhed Nammo også meldt ud, at de gerne vil stå i spidsen for produktionen.

Udbuddet forventes afsluttet efter sommerferien, og det er altså først til den tid, at det videre arbejde for alvor kan gå i gang.

Det kommer til at koste et sted mellem 70 og 200 millioner kroner at fikse lokalerne, der rummer 21.500 kvadratmeter. 

Det store spænd skyldes, at det endnu er uvist, hvilke af de i omegnen af 50 bygninger, der skal bruges til produktionen.

- Nu får vi adgang til bygningerne, og så er der nogle af dem, der skal gøres noget ved her og nu, i form af akutte reparationer og noget vedligehold, siger chefen for Planlægningsafdelingen hos Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse.

Udover det skal der bruges 10-20 millioner kroner på årlige vedligholdelsesomkostninger som eksempelvis går til kantine, rengøring og en fast vicevært. 


Seneste nyt

fra Nordjylland