Mens smitten atter stiger: NILLES forbereder sig på det værste

Om få timer kommer Udenrigsministeriet med nye rejsevejledninger, og det kan få store konsekvenser for den nordjyske turist- og rejsebranche.

OPDATERET: Torsdag eftermiddag meldte Udenrigsministeriet, at ikke-nødvendige rejser til det meste af Tyskland frarådes. Undtagen Slesvig-Holsten fraråder myndighederne nu alle ikke-nødvendige rejser til Tyskland. Derudover frarådes rejser til Cypern og Letland samt Øresundsregionen i Sverige. Det betyder, at danskerne nu kun må rejse til Norge og Grækenland og en række svenske regioner.

Myndighederne er allerede kommet med et lille forvarsel om, at landene rundt omkring os risikerer snart at gå i orange - og dermed blive lukket land for danske turister. Hos NILLES Rejser i Dybvad har de fulgt udviklingen løbende.

- Vi forventer, at de lukker ned for Tyskland - desværre! fortæller direktør Miriam Bisgaard Christiansen.

Derfor er de allerede i gang med at forberede det brev, der skal fortælle deres kunder om, hvordan de skal forholde sig til en nedlukning - og dermed en aflysning af de populære ture til julemarkederne i Tyskland.

- Vi har kunne mærke en afmatning i forhold til, hvor mange rejser vi plejer at sælge op imod jul, men folk har alligevel booket plads på turene helt frem til i dag.

Corona-krisen har i det hele taget kostet dyrt i rejsebranchen. Miriam Bisgaard Christiansen håber snart, at der kommer en løsning, så folk kan komme ud at rejse igen.

- Vi kan jo ikke blive ved med at lukke helt ned. Jeg håber, at vi kan få skabt et system, som for eksempel et corona-pas, som vil betyde, at man kan rejse, hvis man har en negativ test. Det vil skabe tryghed både for de rejsende og for de lande, de besøger.

Grænselukning kan blive dyr for turisterhverv

Det er ikke kun rejserne ud af Danmark, der kan komme i fare, hvis Tyskland med den nye rejsevejledning bliver forbudt område. Det kan nemlig også få den konsekvens, at de tyske turister ikke må komme ind i Danmark, og det kan koste de nordjyske turisterhverv dyrt.

- I vores område taler vi om et tocifret millionbeløb, og det gør da ondt. For det er jo penge, der ellers ville komme ud i vores system, der bare forsvinder. Og man skal huske på, at det jo ikke er danskerne, der kommer ud i sommerhusene i det sene efterår, vintertiden og det tidlige forår. Det er jo udenlandske markeder, der normalt fylder, fordi danskerne per definition ikke tager i sommerhus på de tidspunkter, siger Jimmi Stæhr Petersen, som er direktør for Destination Himmerland.

Udover mistet omsætning i turisterhvervene her og nu, kan grænselukninger ifølge Jimmi Stæhr Petersen ramme den danske turistbranche på længere sigt.

- Hver gang vi laver en begrænsning på, at de ikke må komme, så omstiller de sig til noget andet. Tænk hvis tyskerne i højere grad begyndte at bruge Tyskland som deres ferieland. Det gør de selvfølgelig også den dag i dag. Men vi skal jo stadigvæk blive ved med at byde os til som et ferieland for tyskerne. Vi må ikke komme dertil, hvor tyskerne siger, at så kan vi heller ikke rejse til Danmark, og det gør vi jo i et eller andet omfang, når vi lukker nogle grænser for dem, siger turistdirektøren.

Han håber på fleksibilitet i fremtidige restriktioner og rejsevejledninger, så man ikke nødvendigvis skærer alle over en kam, men i stedet tillader turister fra dele af Tyskland og i det hele taget tillader turisme i et omfang, der er forsvarligt og fornuftigt i stedet for at lukke alt ned.

- Vi kan ikke bare lukke tingene ned. Vi kan ikke bare sige, at nu lukker vi for vores erhverv igen. Vi kan alle sammen agere agilt med tingene, når vi snakker corona. Det har vi jo lært inden for det sidste lange stykke tid. Så vi kommer til at øve os i det her med at vi godt kan nogle ting stadigvæk, siger Jimmi Stæhr Petersen.


Seneste nyt

fra Nordjylland