Unges forbrug af hash bekymrer

En ny rapport fra Center for Rusmiddelforskning på Aarhus Universitet viser, at de unges forbrug af hash hverken er faldet eller steget de seneste fem år. Alligevel bekymrer tallene, fordi hashen i dag er stærkere end nogensinde før, og det giver øget risiko for at den unge kan udvikle en hashpsykose.

Antallet af unge der ryger hash er konstant, og det er den mængde de ryger tilsyneladende også. Det kunne være godt nyt for en misbrugskonsulent, men Lotte Nyholm fra Behandlingscenter Frederikshavn bliver ikke beroliget af de nye tal.

- Nej det gør jeg ikke, fordi jeg kan se hvilke konsekvenser hashen har for de unge. jeg kan være bekymret for at de ryger samme mængde som tidligere, når mængden af THC i - det virksomme stof i hashen er blevet meget stærkere, så det bekymrer mig selvfølgelig, siger Lotte Nyholm, der er misbrugskonsulent i Behandlingscenter Frederikshavn.

Tidligere undersøgelser viser, at den hash der ryges i Danmark er den stærkeste i Europa med et indhold af THC på næsten 30 procent. Det er tre gange så stærk hash, som for 20 år siden. Derfor frygter medlem af regionsrådet Lene Linnemann, SF, at det har konsekvenser:

- Der var en periode på et år hvor man så en tredobling af indlæggelser på grund af hashpsykoser samtidigt med at hashen blev meget stærkere. Derfor er jeg er jo bange for, at der er rigtig mange unge mennesker risikerer at rende ind i en hashpsykose. Når antallet af unge der ryger hash tilsyneladende ikke er steget, så må det være styrken på hashen, der gør, at flere udvikler en psykose, siger Lene Linnemann.

- Flere og flere unge prøver det

På behandlingscenter Frederikshavn kan de ikke helt genkende den nye rapports påstand om, at antallet af unge der ryger hash skulle være konstant. Lotte Nyholm siger:

- Det er ikke sådan at jeg kan sige, at der er flere unge der bliver syge af at ryge hash, men jeg kan jo høre, at der er flere og flere unge der prøver det. Typisk fortæller de unge måske at de har prøvet det nogle få gange, og de betragter det ikke som farligt.

TV2 Nord spurgte en tilfældig gruppe unge på gaden i Aalborg om deres kendskab til hash, og alle dem vi talte med havde enten prøvet det selv eller kendte nogen, der havde.

HF-studerende Mads Jacobsen endda i en sådan grad, at det var ved at tage magten over hans liv.

- Jeg har været afhængig af hash i syv år og fik til sidst angstanfald på grund af stoffet. Jeg kan se, at det også har påvirket min skolegang i et par år, hvor det kunne ses på karaktererne. Jeg har rigtig mange kammerater, som ryger jævnligt, og det er der også mange der gør for eksempel på min lillebrors alder. Nu har jeg ikke røget i syv måneder og det går meget bedre i skolen nu, siger Mads Jacobsen.

Flere unge pynter på sandheden

Ifølge misbrugskonsulent Lotte Nyholm er der grund til at tro, at flere unge bruger hash end den nye rapport anviser. Hun oplever selv, at flere unge pynter på sandheden, når der bliver spurgt ind til deres misbrug.

- Jeg tror jo det handler om mange ting. Skolerne for eksempel vil ikke have en hashryger ind, og de unge ved også godt at mor og far ikke synes det er skidefedt, at de ryger. De ved også godt at kæresten ikke synes det er smart, hvis de ryger hash, så derfor prøver de selvfølgelig at pynte rigtig meget på det, når de bliver spurgt, siger Lotte Nyholm.

Lene Linnemann er uddannet socialrådgiver og set adskillige eksempler på unge, der er blevet syge af at ryge hash, og hun har også oplevet unge med hashpsykoser. Derfor er hun lodret uenig med sit eget parti SF, der vil lovliggøre stoffet:

- Jeg har talt med misbrugskonsulenter i Holland, hvor hash er lovligt, og de advarer os imod at gøre det samme. Jeg synes, at nogen af alle dem, der mener at hashen skal legaliseres skulle prøve at sætte sig ind i , hvad hashen gør ved de unge mennesker, siger Lene Linnemann.

Læs hele rapporten ”Trivsel og brug af rusmidler blandt danske unge” her.


Seneste nyt

fra Nordjylland