Mølle ved Børglum Kloster er hel igen

I vinters mistede den 135 år gamle mølle ved Børglum Kloster sin ene vinge i et kraftigt stormvejr. Møllen er et kendt varetegn for området og et mindesmærke for frihedskæmpere under 2. verdenskrig. Fredag fik den en ny vinge.

Hans Rottbøll har længe set frem til i dag. Hans familie ejer Børglum Kloster udenfor Løkken. Møllen ved klosteret har det sidste halve år manglet den ene af sine i alt fire vinger. Men fredag blev den hel igen.

- Det er jo vores livsopgave, at varetage den kulturarv Børglum Kloster og området omkring er, siger Hans Rottbøll.

Derfor var det også en kedelig nyhed for Hans Rottbøll, da hans datter en morgen i januar ringede og fortalte, at den ene vinge på den gamle mølle var knækket af i nattens blæsevejr.

- Vi kunne ikke helt forstå, hvorfor den ikke kunne holde til mere. Den hængte i cirka tyve år, og den foregående vinge havde hængt der, fra møllen blev bygget i 1885, sagde han til TV2 Nord tilbage i januar.

Se indslaget fra januar om den knækkede vingemølle her:

Indslaget er fra den 5. januar 2020.

Træsorten får skylden

Men nu har han fundet ud af, hvorfor vingen ikke holdt længere.

- Til den sidste vingerenovering brugte vi lærketræ, fordi det indeholder lærkeolie, så det er selvimprægnerende. Og det rådner ganske vist ikke, men lærketræet bliver porøst og skørt med tiden, siger han, og fortsætter:

- Derfor vil vi bruge Douglasgran i stedet for. Det skal ganske vist have mere træbeskyttelse, men så håber vi også, det kommer til at holde noget længere.

Mindesmærke for frihedskæmpere

Møllen er ikke bare et kendt varetegn for området. Det er også et mindesmærke for frihedskæmpere fra 2. Verdenskrig.

De fleste danske bevaringsværdige møller står med deres fire vinger i et x, men møllen ved Børglum Kloster danner et kors. Det har møllen gjort, siden Hans Rottbølls bedsteforældre fik at vide, at deres søn døde som modstandsmand i 1942.

- Det betyder meget for os, at møllen nu bliver hel igen. Det er et varetegn for os og for Hjørring Kommune, og det er et mindesmærke for min onkel "Mik", og alle andre, der gik til i den forfærdelige krig, siger Hans Rottbøll.

Og derfor håber Hans Rottbøll, at den nye vinge holder et godt stykke tid endnu.

- Vi håber, den kan holde noget længere end den sidste. 100 år, måske, siger han med et smil på læben.


Seneste nyt

fra Nordjylland