Efter succes i Nørre Lyngby: Pil skal sikre kysten i Jammerbugt Kommune

Udsatte kyststrækninger i Jammerbugt Kommune kan meget muligt se frem til at blive beskyttet af nedgravede pilebundter.

Borgmester i Jammerbugt Kommune, Mogens Gade, vil sikre kyststrækninger omkring Blokhus med nedgravede pilebundter.

- Vi har set gode resultater med kystsikring med pil, og vi vil gerne have sikret særligt sømærket ved Blokhus, da det er mest udsat lige nu, siger Mogens Gade.

Den udmelding kommer på baggrund af erfaringer, man har med metoden længere nordpå ved Nørre Lyngby. Her har den alternative kystsikring vist sig særdeles effektiv. Den lokale kystsikringsforening har forsøgt sig med den metoden siden november 2018. Og den er de sidste dage blevet testet af den kraftfulde vind. 

- Det her har vist sig, også med de her fem dage i træk med højvande og kraftig vind fra vest, at det holder. Skrænten forsvinder ikke, siger Jørgen Jørgensen, talsmand for Nørre Lyngby kystsikringsforening.

Vejret har den sidste halve uges tid fjernet omkring 40 centimeter sand fra stranden, men det bekymrer ikke talsmanden for kystsikringsforeningen.

-Det sand, der er bygget op i løbet af efteråret, hvor det er blæst ind, har vi nu afleveret til havet igen. Men oppe bagved, hvor det skal beskytte skrænten, der beskytter det, siger Jørgen Jørgensen.

Og de erfaringer er årsag til, at de i nabokommunen nu vil beskytte særlige strækninger med pil. 

- Vi har længe tænkt over, hvordan vi bedst sikrer vores udsatte strækninger, og nu ser det ud til, vi har fundet en mulig løsning, siger Mogens Gade, borgmester i Jammerbugt Kommune. 

I første omgang er det primært sømærket ved Blokhus, der skal beskyttes, men borgmesteren åbner en lille dør for, at bekymrede sommerhusejere i kommunen måske kan benytte sig af samme metode i fremtiden:

- På den lange bane kan det sagtens tænkes, at der skal sikres andre strækninger, hvis der er noget at forsvare, siger Mogens Gade og fortsætter:

- Det kan godt være, det skal bruges til at beskytte sommerhuse.

Nu skal forslaget først behandles politisk, og så skal kystdirektoratet give tilladelse til, at pilebundterne må graves ned. Men det forventer Mogens Gade ikke bliver noget problem.

- Jeg synes, vi skal igang med kystsikring nu. Så må vi finde de penge, det kommer til at koste, siger han.

Ved Nørre Lyngby er pilesikringen løbende blevet udvidet siden det blev etableret, og stod det til formanden, skulle pilebundterne graves ned langs hele stranden.

-Det er billigt, det er CO2 neutralt, det er dansk produceret og det virker, siger Jørgen Jørgensen, talsmand for Nørre Lyngby kystsikringsforening.

Firmaet bag kystsikringen, GroundPlug Biologisk Kystsikring, har lavet denne video, der forklarer principperne i kystsikringen med pilebundter. 

 


Seneste nyt

fra Nordjylland