Efterskole har været mere end 20 år undervejs - nu er drømmen tæt på at blive en realitet

Arbejdsgruppen bag etableringen af efterskolen på Læsø kaldte lørdag øboerne ind til stiftende generalforsamling, og det ligner dermed, at øen snart får en efterskole.

I mere end 20 år har der blandt mange på Læsø været et ønske om, at der skulle bygges en efterskole. Planerne er dog sygnet hen. Indtil nu.

For lørdag havde arbejdsgruppen bag etableringen af efterskolen på Læsø indkaldt øboerne til en stiftende generalforsamling, og her blev der nedsat en bestyrelse.

- Jeg er ovenud lykkelig over at deltage i sådan en stiftende generalforsamling, hvor der møder så mange mennesker op. Det er lidt en drøm at få en efterskole til øen, og det er noget, som der er blevet arbejdet for i mange år - også lang tid før min tid som borgmester, siger Tobias Birch Johansen (V), der er borgmester i Læsø Kommune.

Kan få stor betydning for øen

Undervejs til mødet var opbakningen til efterskolen stor, og to borgere donerede sågar henholdsvis 50.000 og 51.000 kroner.

Og hvad kommer etableringen af den mulige efterskole så til at betyde for øen? Tobias Bich Johansen er ikke i tvivl.

- Det kommer til at betyde rigtig meget, når det bliver en realitet. Det vil sætte et aftryk i en masse unge menneskers liv at gå på efterskole herovre. Samtidig vil det gøre således, at eleverne måske også kan identificere sig med Læsø senere i livet og dermed får lyst til at vende tilbage og besøge øen eller endda bosætte sig her, siger borgmesteren.

Indtil videre lægger forslaget op til, at efterskolen skal ligge i Byrum i forlængelse af den allerede eksisterende skole, og til en start er forhåbningen, at der bliver plads til 60 elever.

Skæver til Ranum Efterskole

Som det ser ud nu, er arbejdsgruppens plan, at de kommende elever skal møde ind til et planlagt tre måneders langt forløb, og derefter skal eleverne så være med til at forme den resterende del af efterskoleopholdet.

En lignede model findes hos Ranum Efterskole College, som arbejdsgruppen har søgt inspiration fra.

Før planerne kan blive en realitet, skal finansieringen dog på plads. Ny lovgivning gør det ifølge borgmesteren nemmere at stable projektet på benene.

- Som noget nyt behøver man eksempelvis ikke at eje boligerne, som huser eleverne. Nu kan man også leje dem. Desuden kan der være hjælp at hente hos KommuneKredit, som kan låne penge ud til at realisere projektet, siger borgmesteren og fortsætter:

- Vi er overbeviste om, at hvis man bare vil, så kan det lade sig gøre. Og vi vil det.

Håbet er, at første skoledag bliver i efteråret 2024.


Seneste nyt

fra Nordjylland