Danmarks Fiskeriforening: Hvis der er et marked for tun, vil vi gerne fange dem

Danmarks Fiskeriforening vil gerne gøre en industri ud af tunfiskeri, hvis der kommer nok tun i de danske farvande til at bære et marked.

Ovenpå nyhederne om flere blåfinnede tun, der er gået i nettet, fortæller Danmarks Fiskeriforening i dag, torsdag, at de spændt følger med i mulighederne for at gøre tunfiskeri i Danmark til en industri, hvis der er nok tun til det.

Det fortæller formand for Danmarks Fiskeriforening Kreds Nord, Jan Hansen. 

- Der er sket en fantastisk udvikling i antallet af tunfangster, vi ikke har set før. Vi er altid åbne over for nye fiskemuligheder, så hvis der er et marked, så er det klart, at vi gerne vil ind på det, siger han.

Efter flere årtier med ganske få blåfinnede tun er der nu blevet fanget flere kæmpetun i både Hanstholm, Hirtshals og Skagen. Formidlingschef og dykker ved Nordsø Oceanariet, Simon Madsen, mener, de pludslige tunforekomster kan skyldes et varmere klima.

- Temperaturerne i Nordsøen stiger lige så langsomt, og det kan måske være en af forklaringerne på, at de pludselig er dukket op, siger han.

Derfor kan der også være endnu flere tun at finde i den nærmeste fremtid. I Skagen meldes der sågar om flere stimer af tun, der svømmer tæt på kysten.

Danmarsk Fiskeriforening følger også spændt med i tunfangsterne, men mener endnu, det er for tidligt at sige, om der er en industri i fange dem. Jan Hansen peger også på, at der ikke er nogen fiskekuttere, der er klar til specifikt at fange tun.

Den europiske lovgivning dikterer lige nu, at tun ikke må fanges som hovedfangst. Skulle en fisker få en i nettet alligevel, må han dog sælge den som bifangst, efter han har meldt det til Fiskerikontrollen. 

- Vi vil selvfølgelig gerne have, at der bliver kigget på lovgivningen, så vi kan sælge de tun, vi får med, uden de store problemer, siger Jan Hansen. 

Han peger på, at man som en mulig start kan gøre lystfiskeri af tun lovligt. 


Seneste nyt

fra Nordjylland