For mange unge håndværkere i arbejdsulykker: - Nogen siger døden skal have en årsag

I 2023 blev der anmeldt lidt over 6300 arbejdsulykker. Halvdelen af dem kom fra unge under 30 år.

19-årige Maja Jensen står på vippen til for alvor at hoppe ind på arbejdsmarkedet. Hun er tømrerlærling og kan se frem til et arbejdsliv i et erhverv, hvor der sker alt for mange arbejdsulykker. 

Det mener i hvert fald organisationen Byggefagenes Samvirke, som derfor har samlet 400 af de lærlinge, som præger fremtidens byggebranche. 

En af dem er Maja Jensen, som har mulighed for at prøve nyt udstyr af. 

-  Jeg ville kunne undgå at få ondt i mine skuldre og overbelaste mig selv hver dag. Jeg ville få en helt anden afslapning i det, siger Maja Jensen iført en mindre form for overdragt, der støtter arme og skuldre. 

Maja Jensen fra Kongerslev gik klogere fra dagen.
Maja Jensen fra Kongerslev gik klogere fra dagen.

De mest udsatte

Der er omkring 6300 arbejdsulykker i byggebranchen hvert år. Og der har tidligere været talt om, at branchen nedslider håndværkerne. Og derfor er mandagens arrangement stablet på benene. 

- Det er jo vigtigt, fordi de er mest udsatte. Jo mere de er klædt på i situationen, jo bedre et arbejdsliv får de forhåbentlig også. De skader, de ikke får som unge, kommer ikke til at plage dem som ældre, siger Reidar Kogstad, der er formand i Byggefagenes Samvirke. 

Benjamin Øregaard er VVS-lærling, og han er især blevet klogere på faren ved asbest. Og ifølge ham er det forskelligt, hvor meget fokus den enkelte håndværker har på sikkerheden i arbejdet. 

- Jeg tror, det kommer an på, hvor gammel man er. Der er nogen, der siger, at døden skal have en årsag. Men forhåbentlig så kan det her rykke en fælles forståelse for, hvor vigtigt det er, siger han. 

VIDEO: Se hele indslaget herunder: 

Der sker alt for mange arbejdsulykker i byggebranchen. Og særligt lærlinge kommer galt afsted. Men det vil organisationen Byggefagenes Samvirke nu forsøge at lave om på. Derfor samlede de i dag over 400 lærlinge i Aalborg for at lære dem om sikkerhed og godt arbejdsmiljø.

Morten Hansen er tømrermester ved Den Bette Tømrer, og han genkender, at de helt unge ikke har sikkerheden øverst på prioritetslisten. 

- Jeg tror bare ikke rigtig, man har de der bekymringer i livet. Jeg kan huske, hvordan jeg selv var, da jeg var 16. Høreværn, masker og briller var ikke noget, man brugte. I dag fortryder jeg, jeg ikke brugte høreværn, siger han. 

Lærlingen Maja Jensen er i hvert fald blevet klogere på arbejdslivet og vigtigheden af at passe på sig selv. 

- Jeg tror, det er en tryghed for mig, i og med at jeg ved, at jeg måske ville kunne fortsætte i faget i længere tid, end jeg ellers ville have kunnet, fordi jeg måske blev slidt op eller fik en arbejdsskade, siger hun. 

Reidar Kogstad vil hjælpe unge håndværkere til at passe på sig selv.
Reidar Kogstad vil hjælpe unge håndværkere til at passe på sig selv.

Seneste nyt

fra Nordjylland