Forsvaret får yderligere 35 milliarder - kvindelig værnepligt indføres

Ny forsvarsaftale er landet. Frem mod 2028 tilføres der 195 milliarder til forsvaret. Tidligere lød beløbet på 155 milliarder.

Det er en historisk forsvarsaftale, der tirsdag aften er landet på Christiansborg.

Det siger forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V).

- Det er historisk, at vi gør det her, men det er også nødvendigt, siger Troels Lund Poulsen om den nye aftale.

Den nye aftale tilfører yderligere 35 milliarder til forsvaret, hvilket betyder, at Forsvaret frem mod 2028 får 195 milliarder kroner i alt.

Den nye aftale kommer på baggrund af en fremrykning af den oprindelige aftale, som man landede for ni måneder siden. Det er derfor en reaktion på udefrakommende omstændigheder i form af Ruslands invadering af Ukraine, og det er blandt andet derfor, ministeren kalder aftalen historisk.

Kvindelig værnepligt ikke en del af forlig

Den aftale, der er landet i aften indeholder initiativer for i alt 95 milliarder kroner. Det er penge, der skal bruges på indkøb af en lang række materiel til Forsvaret. Herunder en tung brigade, luftforsvar og anti-ubådskapacitet.

Investeringer i militær kapacitet

Med aftalen styrker man Danmarks militære kapaciteter på en række områder.

Det gælder blandt andre følgende nedslagspunkter:

Hærens 1. Brigade: Bliver en tung brigade på op til 6.000 soldater, som kan indgå i NATO’s beredskabsstyrker. Investeringerne vil her falde hurtigt og være helt på plads i 2028.

Hærens lette infanteribataljon: Hærens lette infanteribataljon, som har hjemme i Haderslev, udrustes med pansrede køretøjer.

Jordbaseret luftforsvar: Der indkøbes både kortrækkende og langtrækkende luftforsvarssystemer.

Anti-ubådskapacitet: Man fremskynder anskaffelsen af anti-ubådstorpedoer og vil færdiggøre den danske anti-ubådskapacitet i 2029.

Kilde: TV2.

Derudover udvider man værnepligten til at vare i alt 11 måneder og indeholde 7500 værnepligtige. Samtidigt indføres der kvindelig værnepligt.

Det forlig der er landet i aften indeholder alle forligspartierne. Men aftalen om kvindelig værnepligt er en del af et separat forlig. 

Den manøvre er lavet, så Danmarksdemokraterne og Liberal Alliance, der er imod "at tvinge kvinder ind i Forsvaret", kan være med i den større aftale. 

Og det betyder, at hverken regeringen eller de to partier taber ansigt, lyder det fra politisk redaktør på TV 2, Hans Redder.

- Man kan argumentere for, at dem, der står stærkest tilbage efter det her forløb, er de konservative. De har nemlig fået en stor indrømmelse, nemlig markant flere værnepligtige, end der oprindeligt var lagt op til.

Den kvindelige værnepligt indføres efter næste folketingsvalg.

Enhedslisten og Alternativet står udenfor forsvarsforliget.




Seneste nyt

fra Nordjylland