Gammeldaws mad til de ældre

Gammeldags hjemmelavet dansk mad i stedet for stordrift. Det er, hvad der står på menuen på et plejehjem i Mariager. Og de ældre er vilde med det.

Siden den 1. januar 2013 har personalet på Ældrecentret Fjordvang i Mariager selv lavet maden til beboerne. Beboerne spiser som aldrig før og personalets faglige stolthed sprudler og bobler.

Beboerne kan næsten ikke få nok og tager gerne to gange af den gode mad. Sovsen er opbagt som beboerne selv lavede den engang, og den hænger ved kartoflerne.

- Smag er individuelt og med de gamle traditionelle retter er det svært at ramme plet hver gang. Mors frikadeller er jo altid bedst. Så den største ros kom sidste fredag, da en 90-årig beboer efter middagen sagde til køkkenet: "De frikadeller kunne vi ikke have lavet bedre selv". Med den melding blev køkkenpersonalet 10 cm højere, fortæller ernærings- og husholdningsøkonom, Annette Hendrup Smith.

Fjordvangs personale er alle uddannet i god mad og et godt liv for de ældre. Personalet sætter pris på det gode værtskab, værtinderollen og omsorgen for beboerne. Og her har den hjemmelavede mad en stor betydning. Duften, glæden og nydelsen af maden drager de ældre tidligere ind til spisestuen til snak og samvær med de øvrige beboere.

Beboerne nyder de hjemmelavede traditionelle retter i dagligdagen og kan selv bestemme, hvad de vil have, når de har fødselsdag.

Hjemmelavet mad på Fjordvang er indtil videre en toårigt forsøgsordning.


Seneste nyt

fra Nordjylland