Landmænd i klemme

I Vendsyssel føler landmændene sig snydt af Finanstilsynet. Tilsynet har hævet jordpriserne i store dele af Nordjylland, men bare ikke i Vendsyssel.

Jacob Christensen har et landbrug med over 300 malkekøer og 250 hektar jord. Han vil gerne udvide sin produktion for at følge med udviklingen. Men han kan ikke låne pengene.

- Lige nu og her så er det frustrerende. Altså vi kan ikke opretholde vores indtjening nu, og så er det er bare sådan, det er, siger Jacob Christensen, der er landmand i Vrå.

Det handler nemlig om jordprisen. Andre steder er prisen steget, men ikke i Vendsyssel. Her mener Finanstilsynet, at en hektar jord er 145.000 kroner værd.

Ifølge Jacob Christensen er jorden reelt meget mere værd i den fri handel. Men banken ligger sig op ad Finanstilsynets skøn om jordpriser, og siger derfor nej til en udvidelse.

- Helt basalt så betyder det jo, at min egenkapital den er negativ, som det er nu, og det vil sige at i mit pengeinstitut, der er jeg sådan set et dårligt kort at låne penge ud til, siger Jacob Christensen.

En ejendomsmægler fra området kan da heller ikke kende billedet, som Finanstilsynet tegner. I de seneste seks måneder har ejendomsmægler Hans Winter Henriksen fra LandBoGruppen Nord solgt cirka 20 stykker jord i Vendsyssel, til pris, der langt overstiger tilsynets vurdering.

- Jeg ved, at når vi handler i området herude, hvis vi har et rimeligt stykke jord på 10 hektar og opefter, så vil vi til enhver tid kunne få 175-200.000 kr. pr hektar, siger Hans Winther Henriksen.

Finanstilsynet vil ikke udtale sig til TV2/Nord om sagen, men siger overordnet, at deres tal stammer fra markedsovervågning.

- Det hænger slet ikke sammen altså. 50.000 skal der ligges oven på deres priser, før vi har en realistisk pris herude, siger ejendomsmægleren.

Jordprisen betyder, at Jacob Christensen ikke kan låne de penge og opretholde indtjeningen.

- Det er altså med pisken over nakken nu. Vi kan ikke skære i vores omkostninger mere nu, siger han.

I Himmerland, Thy og på Mors er jordpriserne til gengæld steget med 5000 kroner pr. hektar i år.


Seneste nyt

fra Nordjylland