SF vil forbyde trawlfiskeri i Kattegat: Fiskeriformand frygter døde havne

Udspillet falder ikke i god jord hos Danmarks Fiskeriforening.

Havbunden i Kattegat har længe været et omdiskuteret emne i Folketinget, hvor der løbende er kommet forskellige forslag til beskyttende tiltag.

SF fremlægger nu en helhedsplan for havmiljøet, hvor et af redskaberne er et totalstop for trawlfiskeri.

Det skriver det nordjyske folketingsmedlem Theresa Berg Andersen (SF) i en pressemeddelelse.

Partiet understreger, at trawlfiskeri både forværrer det iltsvind som landbrugets kvælstofforurening medfører og ødelægger fiskenes spisekammer på havbunden.

- Hvis livet skal tilbage i de danske farvande, så er det helt åbenlyst, at vi skal forbyde trawlfiskeri, siger Theresa Berg Andersen.

Men for Danmarks Fiskeriforening er det bestemt ikke åbenlyst. 

- Jeg ved næsten ikke, hvad jeg skal sige. Jeg er meget uenig. Jeg kan godt forstå, at man bekymrer sig om havmiljøet, men hvis man vil dansk fiskeri, så foreslår man ikke sådan et forbud her, siger Claus Hjørne Pedersen, der er bestyrelsesmedlem i Danmarks Fiskeriforening og formand for Strandby Fiskeriforening.

- Det batter, siger SF'er

En ny rapport fra Aarhus Universitet konkluderer, at fiskeri med trawl er mere skadeligt for havets dyrs og natur, end det tidligere er blevet vurderet. Trawlene i Kattegat slår op mod en million tons snegle, muslinger, orme og andre bunddyr ihjel hvert år. 

Hver gang et trawl passerer havbunden, dør 16 procent af livet. Det sker i gennemsnit 3,6 gange årligt på over 90 procent af den tredjedel af Kattegat, hvor bunden består af blødt mudder.

Ifølge SF har de politiske kompromisser på Christiansborg, der har haft til formål at beskytte havbunden, ikke været tilstrækkelige.

- Vi har brugt milliarder af kroner på at forbedre vandmiljøet og puste liv i vores døde havbunde. Men der har ikke været plads til at gøre det, som al forskning viser for alvor vil batte noget, lyder det fra Therese Berg Andersen.

Ifølge partiet vil et totalt forbud mod trawl i Kattegat have stor betydning, fordi mange bunddyr starter deres liv i Kattegat, før de finder videre ud i resten af de indre farvande omkring Danmark.

- Havbunden er Danmarks vilde ødemark, men den er under massivt pres. Og vi har hårdt brug for alt det, vi ikke kan se under bølgerne. Det er blandt andet fødegrundlag for dyr og fugle på land, samtidig med at livet i havet er med til at optage store mængder CO2, siger Theresa Berg Andersen.

Frygter fiskerihavne dør

I øjeblikket fiskes der i lidt over 20 procent af Kattegat, og ifølge Claus Hjørne Pedersen er langt størstedelen af de fisk, der fanges, netop indfanget med trawl. Han mener dog, at SF ønsker at sætte ind det forkerte sted.

- Den nemme løsning er altid at pege på fiskerne. Man burde i stedet kigge på, at vi er en del af fødevareforsyningen. Vi gør, at der kommer rigtig gode og sunde fødevarer med et rimelig lavt klimaaftryk ud til de danske forbrugere, og der er en kæmpe eksport i det, og det betyder også arbejdspladser, siger fiskeriformanden, inden han understreger, at fangst af fisk belaster klimaet mindre end mange andre fødevareproduktioner.

Han håber derfor, at de som nu kan fortsætte trawlfiskeriet.

- Man kan ikke drive fiskeri, uden det påvirker et område. Sådan er det også med alt muligt andet. Hvis trawlfiskeri forbydes, så får vi et meget minimalt fiskeri, og min frygt er, at det vil betyde, at mange af fiskerihavnene såsom den på Læsø og den i Strandby forsvinder. Så jeg håber virkelig ikke, at det her bliver en realitet, siger han.





Seneste nyt

fra Nordjylland