Her overtog man også kriseramt havn: - Går efter planen

Man kæmpede for ikke at skære i kernevelfærden, da man overtog Hanstholm Havn, oplyser borgmesteren.

Frederikshavn Havn har fyldt mediebilledet den seneste tid. Særligt efter onsdagens pressemøde, hvor borgmester i Frederikshavn Kommune Birgit S. Hansen (S) meddelte, at havnen overgår til at blive en kommunal havn 15. maj.

Det har sat mange spørgsmål og bekymringer i gang blandt byens borgere, der nu frygter for de konsekvenser, det må få for dem. 

- Det er jo forfærdeligt. Nu er jeg 87 år, og jeg kan heller ikke lade være med at tænke på, hvordan det skal gå med min alderdom, og om der er penge til det, hvis jeg kommer på plejehjem, sagde Verner Helsingfors, der er pensionist fra Frederikshavn torsdag til TV2 Nord. 

Hvad så nu? 

Men hvad der præcist kommer til at ske efter 15. maj, er endnu uvist.

Hele situationen med, at en nordjysk havn bliver kommunal, er dog ikke nyt. Det skete nemlig også for omkring halvandet år siden, hvor Hanstholm Havn overgik til Thisted Kommune. 

- Jamen, der skete jo meget, indleder borgmester i Thisted Kommune, Niels Jørgen Pedersen (V). 

- Situationen er jo noget af det samme. Vi havde en havn, hvor likviditeten slap op, mens havnen var forgældet, og det er jo det samme, man har i Frederikshavn, konstaterer borgmesteren til TV2 Nord. 

Sådan gjorde man i Thisted Kommune

I Thisted Kommune har havnens gæld på 600 millioner modsat Frederikshavn Havns gæld, der er løbet op i svimlende 1,6 milliarder med pilen pegende kraftig nedad. 

- Det første, vi gjorde, var at indløse den kassekredit, der var på 44 millioner kroner. De skulle jo findes i kommunens kasse. Så begyndte vi også at kigge ind i økonomien og få lagt havnens økonomi ind i det kommunale system, 

Derefter handlede det om at få styr på de kommunale prioriteter.

- Noget af det, der var vigtigt for os, var, at få det skruet sammen, så det ikke kom til at ramme skolerne, børnehaverne og ældreplejen, at vi skulle overtage en havn derude, pointerer Niels Jørgen Pedersen. 

I Thisted Kommune fik man derfor blandt andet også skaffet nye forretninger til havnen, da man ikke havde forretninger lige som i Frederikshavn.  

- Vi er der, hvor vi har fået en servicevirksomhed ind i forhold til vindmøllebranchen, hvor der kommer seks store serviceskibe. Derudover starter vi i august med en container-rute, der kommer indover havnen, fortæller borgmesteren. 

Borgmester i Thisted Kommune, Niels Jørgen Pedersen.
Borgmester i Thisted Kommune, Niels Jørgen Pedersen.
Foto: Frederik Kortegaard, TV Midtvest

Det har man nok lært

- Uanset om man har en havn eller andet, der er selvstyrende, så skal man holde øje med, hvad der sker. Især hvis man stiller kommunale garantier. Set i bagklogskabens lys skulle vi have gjort det lidt før, pointerer borgmesteren. 

Desuden har man i Thisted Kommune også opdaget nogle af de udfordringer der blandt andet er med investeringer. 

- Investerer man i et nyt kajanlæg, holder det måske 90 år ud i fremtiden. Man skal dog afdrage store beløb over en kortere horisont, og det er en stor udfordring. Det er en ting, vi har erfaret. 

Han understreger samtidig, at der generelt er store problemer med at drive havne i Danmark - og det gælder også i Frederikshavn - af samme årsag.

- Man bliver udfordret på likviditeten. Det har vi også oplevet, lyder det videre fra borgmesteren.

Fremtiden

Godt halvandet år efter Hanstholm Havn blev kommunal, er borgmesteren i Thisted Kommune dog fortrøstningsfuld. 

- 1,5 er ikke lang tid til at konsultere en havn, men det går efter planen, og vi kunne have frygtet noget andet. Så vi er selvfølgelige glade ved, at det gik godt, afslutter Niels Jørgen Pedersen. 

En anden stor gevinst for kommunen var at konvertere havnens lån, hvilket skar godt 100 millioner af gælden. 


Seneste nyt

fra Nordjylland