Da Michael Grambye smed uniformen, fik familien råd til at købe deres hus

Michael Grambye drømte om et hus og flere oplevelser med familien, der ikke bestod af en gratis skovtur.

Michael Grambye har et billede fra dengang i 2009, hvor han var helt grøn i Forsvaret. Bogstaveligt talt. Han havde grøn sløringsfarve i ansigtet, men havde glemt at dække halsen.

- Dengang tænkte jeg, at der skulle jeg være for evigt. Det var lige mig, fortæller han.

Sådan gik det ikke. Selvom Michael Grambye var glad for arbejdsopgaverne og kammeratskabet, så forlængede han ikke sin kontrakt som 35-årig.

Det skyldtes i høj grad lønnen, fortæller han fra sit hjem i Ellidshøj lidt syd for Aalborg. 

- Vi havde fået to børn, og jeg kunne godt se, at nu skulle pengene også komme ind, siger han.

På den sidste lønseddel fra Forsvaret fra 2019 fremgår det, at han som overkonstabel af 1. grad fik udbetalt 13.864,40 kroner efter skat.

quote Jeg var på øvelse i 152 dage det år, hun blev født. Jeg så ikke, at hun begyndte at gå

Michael Grambye, tidligere overkonstabel af 1. grad

Det var så lidt, at familien var nødt til at bo til leje, og der var ikke mange penge til familieudflugter, når han var hjemme fra øvelse, fortæller han.

Forsvaret har i øjeblikket store udfordringer med rekruttering og fastholdelse, som TV 2 og andre medier har beskrevet. Michael Grambye er en af de soldater, der har forladt Forsvaret til fordel for en lønforhøjelse. Han fortæller her hvorfor.

Øvelser og afsavn

I 2014 blev Michael Grambye far første gang, da han fik en lille datter. Imens hans kone var på barsel, var han selv på en del øvelser.

- Jeg var på øvelse i 152 dage det år, hun blev født. Jeg så ikke, at hun begyndte at gå, fortæller han.

michael grambye
Foto: Mette Nielsen / TV2 Nord

Da han kom hjem en dag, stavrede datteren bare rundt.

- Der er det også lidt sjovt, at man ikke får en okay løn, så man kan sige: "Aj, det er flot! Nu tager vi ud og hygger os og fejrer det", siger han.

Familien havde i stedet øjnene rettet mod den næste husleje, fortæller den tidligere konstabel.

Han har svært ved at forstå, at lønnen i Forsvaret er så lav, når soldaterne må lide afsavn i forhold til at være sammen med familie og venner. Nogle soldater er jævnligt på øvelse flere dage ad gangen.

Drømmen om et hus

Den lave løn gav også familien i Nordjylland udfordringer på boligsiden.

Michael Grambye og hans kone ville i flere år gerne flytte fra deres lejebolig og købe et hus. Men selvom konens løn ifølge Michael Grambye var okay, så var det svært med hans lave indtægt.

- Vi kunne låne 600.000 kroner. Så spurgte vi også banken, hvor vi kunne købe hus henne for det beløb. For det kan man ikke ret mange steder her i Danmark, siger han.

Michael Grambye stoppede som transportmand ved kasernen i Aalborg i 2020. På det tidspunkt havde han lidt knæproblemer, han var klar til at prøve noget nyt, og så var det "et stort must" for ham at tjene flere penge.

- Hvis man fik nogle flere penge, så man kunne have et anstændigt liv ligesom civile mennesker, så tror jeg sådan set, at mange ville fortsætte i Forsvaret. For det er en god arbejdsplads, siger han.

Cirka 20 procent mere

Michael Grambye var på en særlig ordning i Forsvaret, som i dag er afskaffet. På denne ordning sparede han løbende op til, at han efter sin tid i Forsvaret kunne tage en uddannelse til industritekniker med løn.

Allerede fra det øjeblik, han kom i lære i 2021, fik familien grønt lys af banken til at låne op imod 1,7 millioner kroner til et hus, fortæller han.

- Jeg blev ansat i januar, og vi skrev under på huset i påsken, siger han, imens han sidder ved spisebordet i det røde murstenshus, hvor familien stadig bor.

I dag arbejder Michael Grambye som industritekniker
I dag arbejder Michael Grambye som industritekniker
Foto: Mette Nielsen / TV2 Nord

I dag tjener Michael Grambye cirka 20 procent mere i løn inklusiv pension, end han gjorde i Forsvaret. Det viser hans lønsedler.

Og han har udsigt til flere lønstigninger i fremtiden, fortæller han.

Samtidig har han fået mere almindelige arbejdstider, så han kan komme hjem til familien hver eftermiddag.

Michael Grambye tror, at det bliver svært for Forsvaret at løse udfordringerne med rekruttering og fastholdelse, medmindre de ansatte får en højere løn.

Han kunne godt selv overveje at søge tilbage, hvis lønnen bliver bedre, og hans knæproblemer forsvinder, fortæller han.


Seneste nyt

fra Nordjylland